Filmkritika

Mátrix - Forradalmak

Iván István kritikája
2004. december 1. 11:54

Pc Guru agytrösztjeire - ami valóban pazar és simán megdobom 90-95%-kal -, de mivel én egyelőre egy filmet akartam látni, nem pedig egy digit Zion revolutions III PC játékot, így maradok a film realista, kétdimenziós változatánál, amire nem tudok többet adni maximum tíz százaléknál. Már hallom, ahogy sok Neo-hívő gyűjti a nyálát, de hadd mondjak valamit: erre egyszerűen nem lehet többet adni! Ha valaki, hát én aztán kimaradtam a számítógép forradalmából, mert se Game boy-om, se Nintendom, se X-boxom nem volt, és soha nem is lesz rá szükségem. Nem az ára, vagy a tudat miatt, hogy ez nem több, mint felesleges időtöltés, hanem egyszerűen az a tény, hogy sohasem érdekelt ez a fajta világ, amely nem több számomra, mint múló időpocsékolás. Pedig az én generációm inkább leli örömét Neo megvilágosodásában, mint Nicky Santoro kegyetlen módszereiben, ami nem is lenne baj, csak nem értem, mit esznek annyira rajta kortársaim. Aki a Mátrixban megtalálta a világát, innen üdvözlöm.

Ms. Bellucci karakterének, nem kaptam rá választ. A mellei valóban pozitív hatást keltettek bennem, de nem jöttem rá létezésének céljára. Mesélték, hogy a csókjával képes a gondolatokat kiolvasni, de hol kamatoztatta ezen adottságát a Ms.? Így vagyok a két kóbor vírussal is, akik a második rész után csak úgy, minden szó nélkül állva maradtak, és várható lett volna, hogy itt is megdobják a hangulatot Versace ruháiban. A Francia is csak halandzsázik ebben a fejezetben, de érdemben ő se tesz hozzá sokat a mátrixhoz. Az a jelenet, ahol visszakaphatják Neo-t a forradalmárok, egyenesen amatőr volt dramaturgiailag, hiszen mindenki kíváncsi lett volna egy kis leszámolásra a partin, erre mit látunk a következő snittben? Trinity kiszáll a szerelvényből és megint egymásra találnak. Borzalmas. A vasutas? Ő volt a kedvencem. Ő a rendszerek közti utazó, aki ki-be utazgat, kénye-kedvére felvéve az utasokat. Mihez is kellett ő? Az igazság az, hogy nemcsak a karakterek, hanem az egész Mátrix túlnőtt a W. fivéreken, és ez a rész mutatta meg igazán, hogy az első epizód zseniális víziójához nem voltak képesek felnőni. Akkor hozzá se kellett volna kezdeni, de mit tehet egy rendező Hollywoodban, ha a pénz szaga hívogat? Legyártanak még két epizódot, aztán magyarázkodnak.

Brazil szappanopera-szerű giccset valaki komolyan tudja venni - elnézést a Brazil szappanopera rajongóktól. A három rész alatt kétszer volt Neo karjaiban Trinity, egyszer Trinity kezében Neo. (Nem unalmas?) A “szeretlek, nem hagylak el” még elment az elsőben, mert az legalább ütött, de a második, ill. a harmadik részeiben már fájóan fárasztó azt látni, hogy percek telnek el azzal, hogy búcsú búcsút követ. Mr. Morpheus, aki az első részben szinte szétrobbant az energiától, a másodikban csak asszisztált - ami érthető is, hiszen az elsőben letudta a feladatát -, itt egyszerűen csak tétlen szemlélője az eseményeknek. Mi, naiv filmnézők fogjuk rá, hogy így akarták, és így is lett, de szerintem csak kifogytak Morpheusból, és Trin cselekményeiből. Ez még nem is lenne baj, de kaptunk helyettük egy újabb tucat rebellist, akik ügybuzgón védelmezik Zion-t, miközben még a nevüket sem tudjuk. Én azt reméltem az első után, hogy ha már lesz folytatás, akkor Neo

Végezetül azért az számomra meglepő volt, hogy ezúttal nem láthattunk új szponzor-telefont a filmben. Nyilván rájöttek arra, hogy a forgatás ideje alatt használt telefonjuk már lefutott darab lenne, mire bemutatnák, így alapból érdektelenné vált a telefonosdi. (Mi ez, ha nem egyenes válasz arra, hogy miért láttunk még két részt.)

Remélem már íródik a következő trilógia első darabja, ahol a gépek a tudatukra ébrednek a bebukott elnyomás alól, s megint kezdődik minden elölről, új Neoval, új nyúllal, új latex-szel. (Ja, és ki fog Zionban takarítani? A Takarító?)

Értékelés:

Mátrix - Forradalmak

Játékidő: 129 perc

Rendezte: Andy Wachowski és Larry Wachow

Szereplők: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Monica Bellucci, Daniel Bernhardt, Jada Pinkett Smith, Matt McColm, Harold Perrineau Jr., Harry Lennex, Stuart Wells

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."