Filmkritika

Scooby Doo - A nagy csapat

TuRo kritikája
2003. december 28. 17:20

Gyerekkoromban imádtam a rajzfilmeket, most is szeretem őket, de korábban szinte szenvedélyemmé váltak, főleg a Hanna-Barbera produkciók. Amikor már tudtuk fogni a különböző égi csatornákat - különösen a Cartoon Network-öt - naponta nézegettem a humorosabbnál-humorosabb rajzfilmeket. Ilyen volt a “Scooby Doo” c. sorozat is, melynek érdekessége a címszereplő beszélő kutya. Scooby ügyetlenkedésein sokat nevettem. Gondoltam egyszer majd hús-vér szereplős mozit is készítenek a sikeres sorozatból. A “Scooby-Doo, Where Are You” c. sikersorozat 1969 őszén indult és Raja Gosnell 33 év után készítet filmet belőle.

Bár ne tette volna! Az elég bugyuta sztori szerint Scooby Doo, Fred, Daphne, Csámpi és Vilma a Szörny szigetre látogatnak, hogy egy rejtély után nyomozzanak, közben találkoznak szörnyekkel és egy mágussal, aki világuralomra tör. Ha ez lenne az első, egyedi film ilyen tartalommal, nem lenne probléma, de sajnos nem egyedi esetről van szó, már tucatszor hallottunk, illetve láttunk ilyen történetet. A rendező, legalább valami egyediségre törekedett volna, de nem tette. Miközben néztem a mozit, rájöttem, hogy nem kell itt semmiféle egyediség, újszerű ötlet, elég a számítógép által kreált kutyuson és hülyeségein szórakozni, valószínű, hogy az alkotók célja is ez volt. Elvégre vígjátékról van szó. A szereposztás jó, Matthew Lillard nagyon élethű a bugyuta Csámpi szerepében, Freddie Prinze Jr. pedig hozza a tőle megszokott formát. Sarah Michelle Gellar önmaga paródiája, viselkedése és öltözködése a “Kegyetlen játékok”-at idézi, csak itt elég röhejesen néz ki. Rowan Atkinson játssza a rosszat és a jót egyaránt. A szerencsétlen komikus sok mindent megélt már, és itt valahogy nem vált be, sebaj majd legközelebb. A “Scooby-Doo - A nagy csapat” nem sikerült jól, szerintem ezzel sokan egyetértenek, főleg ha megnézik. Mégis mi akkor a jó benne? - kérdezhetitek. Scooby Doo, egyedül csak ő, illetve akik számítógéppel előállították a figurát. Nem véletlen, hogy már megint ezé a csodamasináé a csúcsszerep. Sajnos még az amerikai Sugar Ray együttes filmes szereplése sem tudta emelni a színvonalat. Pedig a skacok jót bohóckodtak a színészekkel vásznon kívül és belül egyaránt. Szóval a mi komputer-kutyusunk nagyon pofás és még beszélni is kiválóan tud. Már majdnem örültem, hogy minden mennyire jól működik, mikor megjelent a kis ellen-kutyus szintén komputer által megszerkesztve és hogy ő a gonosz, az már sok volt vagy inkább sokk.

Szegény Raja Gosnell a “A bambanő”, a “Gagyi Mami” rendezője most aztán elcsúszott a banánhéjon. A mozi élvezhettlenségét még tovább növelte a magyar forgalmazó is azzal, hogy nem szinkronizálta le az alkotást, holott a film célkorosztálya a tizenéves generáció. Sajnálom, hogy egy korábban sikeres Hanna-Barbera sorozat első filmváltozata ennyire félresiklott. Az ember mindig tanul a hibáiból, talán majd legközelebb jobb lesz. Ha lesz legközelebb. Scooby-Doo visszatér, vagy ilyesmi.

Értékelés:

Scooby Doo - A nagy csapat

Játékidő: 86 perc

Rendezte: Raja Gosnell

Szereplők: Sarah Michelle Gellar, Freddie Prinze Jr., Matthew Lillard, Linda Cardellini, Rowan Atkinson

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."