Filmkritika

Leharcolt oroszlánok

crayne kritikája
2004. július 15. 12:49

Haley Joel Osment) - bár nincs kedve hozzá - a nagybácsiknál kell töltenie a nyarat. Az anyja azzal a nem titkolt szándékkal viszi oda, hogy majdan ők legyenek az állítólagos hatalmas vagyonuk örökösei. A két öreg (Robert Duvall és Michael Caine) nem éppen a modoráról híres, jól megvannak egyedül, művelik a földet, a gyakran arra járó ”üzletembereket” rendszerint puskával üldözik el, és nem éppen hétköznapi módon űzik hobbijukat, a vadászatot. A fiú először nyűg számukra, de hamar megkedvelik egymást, és megváltoztatja, felpezsdíti az életüket. Rávezeti őket, hogy felhasználhatnák a pénzüket, így vásárolnak maguknak egy oroszlánt vadászat céljából. Az állat azonban meglehetősen öreg és lusta, ezért a fiúnak hála, hamarosan háziállattá lép elő. A srác talál egy régi fényképet egy gyönyörű nőről, akiről faggatni kezdi a vendéglátóit, és lassacskán kibontakozik előtte a nagybácsik múltja telis-tele kalanddal, szerelemmel, cselszövéssel. Mindez azonnal ámulatba ejti a kölyköt, de vannak, akik másként vélekednek a múltról. Főhősünket azonban már nem az arany, hanem egészen más, egy boldog élet utáni vágy hajtja, amit a két öregember mellett élve meglelhet.

A.I.- Mesterséges értelem), most visszafogottabb alakítást nyújt a kíváncsiskodó, felfedező természetű fiú szerepében. Garth (Caine) elmesélésében tárul elénk a két kalandor fiatal énje, mely bemutatásának ugyan enyhe tv-filmes hangulata van, de éppen ez az, ami felpezsdíti a filmet.

2003 második felében mutatták be Amerikában a Secondhand Lions-t (kb. “használt oroszlán”), még a Nagy hal előtt, így nem érheti a vád, hogy átvette volna Tim Burton művének alapkoncepcióját. Ugyanis mindkét történet gerincét egy elbeszélés alkotja már-már mesés elemekkel teletűzdelve, melynél nem lehet tudni, hogy valós esemény, vagy pusztán fikció-e. A kivitelezésben ugyan egy kissé elmarad az imént említett rendező alkotásától, de hangulatteremtés tekintetében egyáltalán nem. Több műfaj keveredik benne: egyszerre dráma, kaland, vígjáték és még egy csipetnyi fantázia is megtalálható benne.

Összességében egy nem minden hibától mentes, ámde szeretnivaló film a Secondhand Lions, ami legfőképpen azoknak a nézőknek ajánlott, akik még tudnak hinni a mesékben, vagy egyszerűen csak egy őszinteséggel és mondanivalóval átszőtt filmre vágynak.

80%

Értékelés:

Leharcolt oroszlánok

Játékidő: 109 perc

Rendezte: Tim McCanlies

Szereplők: Michael Caine, Robert Duvall, Haley Joel Osment, Kyra Sedgwick, Nicky Katt, Josh Lucas

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."