A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_session86sou1q1n68s7rqgui3nkro7h3ks3lkc): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: A Tökös, a Török, az Őr meg a Nő - Moziplussz.hu
Filmkritika

A Tökös, a Török, az Őr meg a Nő

tufee kritikája
2004. július 8. 06:53

Luc Besson megírta a Taxi forgatókönyvét, önti magából az olyan akció-vígjátékokat, mint pl. A szállító, a Wasabi, a Yamakasi, vagy a durvább, “kussolunk-de-szétverünk-mindenkit”-műfajból származó A sárkány csókját. És ha valami sikeres lesz, annak ír egy folytatást (Taxi 2), és ha az is sikeres lesz, ír egy újabbat (Taxi 3). És természetesen akadnak egyértelmű követői, akik elkészítik az ilyen filmeket, mint amilyen A Tökös, a Török, az Őr meg a Nő címet kapott magyar fordításban, holott eredeti címe mindössze annyi: Le Boulet. Gondolom, a fordító nagy Guy Ritchie rajongó lehet, mert miután meglátta a filmben a Török nevet, egyből a Blöff Törökje jutott az eszébe. Majd tudatát átcsoportosítva a fantázidús filmcímekhez, ráakadt Ritchie előző filmjére, A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső címűre és hoppá!

Warner Bros. pénzelte, rááadásul a forgatási kellékek is mind-mind angol feliratosak, legyen az levél vagy postaláda (tehát biztosan “english” piacra készült műalkotásról van szó, ennek ellenére az USA-ban nem mutatták be…). Meg hogy francia akció-komédia, és erről köztudott, hogy a magyar nép kajolja. Ezt a Tökös-Török izét azonban nem hiszem, hogy fogja! Vagyis nem tudom. Mert például volt, akinek bejött a Pokoli torony balekjai c. ”örökbecsű” alkotás, amely egyenes példája volt annak, hogyan ne csináljunk filmet, és mégis több százezren váltottak rá jegyet, vagyis találták szimpatikusnak.

Szóval, ha moziba akartok menni. és mindenképp vígjátékot szeretnétek nézni, ne ezt nézzétek. Bizonyára teszeni fog, de nem annyira, hogy ne kérjétek vissza a jegy árát. Várjátok ki videón! Otthoni “egyszerhasználatra” van képezve.

Értékelés:

A Tökös, a Török, az Őr meg a Nő

Játékidő: 107 perc

Rendezte: Alain Berberian, Frédéric Forestier

Szereplők: Gérard Lanvin, Benoit Poelvoorde, José Garcia, Rosy De Palma, Djimour Hounsou, Gary Tiplady

Forgalmazó: SPI International

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."