Filmkritika

Némó nyomában

Godzi kritikája
2004. április 1. 20:31

Pizsi és Korál idilli kapcsolata követendő példa bárki számára. Gyermekáldás előtt állnak, és még ma is ugyanúgy rajonganak egymásért, mint megismerkedésük napján. Pajkosan incselkednek egymással, még annak ellenére is, hogy a bohóchal e fajtája nemváltásra képes, így valójában nem lenne szükségük egymásra a gyermeknemzésben, de leplet rá.

Egy napon, mikor már a gyermekszületés küszöbön áll, megjelenik egy hatalmas ragadozó (persze nem akkora, mint egy bálna, de hőseinknél nagyobb), és rövid tusa után a régi mondás nyer értelmet; a nagyobb hal megeszi a kisebbet (ezt a poént a végefőcímben is elsütik egyszer).

Pizsi félelme és féltése harcot vív egymással, de mivel gyermekét mindennél jobban szereti, azon melegében utána ered, hogy… Hogy mi lesz aztán, arra nem is gondol, csak szeli a vizet, míg bele nem botlik egy roppant különös halacskába, aki ugyan segítene neki a helyes út meglelésében, de egy furcsa agyi rendellenességnek köszönhetően a rövidtávú memóriája minduntalan gyors kiürülése miatt eltéveszti a helyes irányt.

A mesében rengeteg filmes utalást vehet észre a gyakorló filmnéző, és nagyon sok apró poénnal egészítették ki a forgatókönyvet. A szereplők karakterei egytől egyig érdekesek, és sokuk nagyon furcsa, de megfelel a mai világ komolyodó hozzáállásának. Találkozunk skizofrén hallal, enyhén betépett teknőssel, vagy olyanokkal, akik vegetáriánus csoportba tömörülve AA (Anonim Alkoholista) módra igyekeznek terápiálni magukat.
Minden jó, ha hajónak vége ó! És itt bizony mindenki jól jár.

Komoly jelenet a vértszimmantó cápalifordulás, (Pálfordulás szójáték, vagy mi!) vagy a Sirályok egy Én tudatú sivítozása. Jó szórakozás a film, mellesleg animációs kategóriában eddig ez hozta a legtöbbet. A zene csodálatos, változatos stílusú - a zenei korong megvételért kiállt. A magyar szinkron pedig még él!

Értékelés:

Némó nyomában

Játékidő: 100 perc

Rendezte: Andrew Stanton

Szereplők: eredeti szinkronhangok: Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Willem Dafoe, Alexander Gould, Geoffrey Rush, Allison Janney, Brad Garrett, Stephen Root, Elizabeth Perkins

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."