Filmkritika

Oké

Kaffer B. kritikája
2004. március 7. 21:13

A dán filmeken sokat edzetteknek lehet, hogy rögtön beugrott volna, kik is ezek az emberek. Miután tisztázódott a tényállás, hogy márpedig dán, akkor felmerült a kétely: film, vagy sem? Persze a rosszindulatot sutba vágva rögtön bebizonyosodik, hogy az, csak az elején gyanúsan hasonlít egy délután négyes Gazadagok és Szépek szappanopera elskandinávosított mutánsára. A történet pont egy mondatos: túlbuzgó családanya eluralkodik férjén és kezdő-punk lányán, mikoris az apja megbetegszik, ezért odaköltözteti magukhoz, és itt a diktatúra megfelelő kontroll hiányában szétesik, a családtagok magukon kívül követik ösztöneiket. Biztos jólesne a billentyűzetnek egy frappáns hasonlat, de nincs mihez hasonlítani. Ebből akár lehetett volna amerikai thriller, magyar depresszió, francia luidefüné-s blődli, de nem lett. Inkább lett egy hollywoodi módszerekre hajazó dán tv-film. Csak épp ezt moziban is játsszák, és az emberek meg is nézik. Mióta végignéztem Lars von Trier Birodalom című sorozatát - egyébként sokáig azt hittem, hogy mindig is a dánok voltak a világ rejtett urai, a filmgyártás egyedülálló nagyhatalma, és a mindenttudás vitathatatlan központja - írja a non plus ultrát, aki akarja! Az Okay című remekmű után már nem hiszem ezt, bár még mindig lapul bennem egy kósza gondolat, hogy ez csak elterelő frázis.

A teljesen valószínűtlen dialógusok, és a képzavarban szenvedő jelenetek között azért valahol ott lapul a tudat, hogy a dánok messze vannak, és biztos csak azért ilyen furcsák. Azt, hogy a furcsaság hogyan lehet végtelenül unalmas, azt még a távolság sem tudja nekem hihetően kimagyarázni. Minazonáltal folyamatosan gyötör a bizonytalanság. Elgondolkodomm, amikor a vetítésen a leghátsó sorban büntető vihogással jelzik jelenlétüket a ingyenjegy-szörfös, “szoknyátagatyára” kiscsajok, akikre fejhangon üvölt a veterán újságíró, hogy “mostmáraztánkusslegyen”. Ez alighanem annyit tesz, hogy valakit szórakoztat, valakit meg leköt, de úgy, hogy már attól féltem, jegyzetelni is fog.

A végén aztán minden rendbe jött, ami addig elromlott. Kiderült, hogy az égvilágon senki nem akart kihozni ebből a filmből semmit, egyszerűen csak lóg a levegőben, s éli a saját kis életét egyik vászontól a másikig, és teljesen ártalmatlan. Ha valamin nincs mit szeretni, akkor szeressük azt, amit a legkevésbé utálunk.

Értékelés:

Oké

Játékidő: 93 perc

Rendezte: Jesper W. Nielsen

Szereplők: Paprika Steen, Troels Lyby, Ole Ernst, Nicolaj Kopernikus, Molly Blixt Egelind, Laura Drasbak

Forgalmazó: Budapest Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."