A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_sessionsjn85ghpubcnq5mra293q407kvgskcg7): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: Rossz tanár - Moziplussz.hu
Miért nem frissülünk? Az Moziplussz 2012. júliusában ideiglenesen leállt, az okokról részletesebben itt olvashatsz.
Filmkritika

Rossz tanár

Szilvási Krisztián kritikája
2011. augusztus 16. 22:38

Vannak a jó tanárok, meg a (többnyire?) rossz tanárok. Hozzájuk tartozhatnak jó diákok, meg ugyanolyan rossz diákok. És mindezek együtt szerepelhetnek jó filmben, meg rossz filmben is. A Rossz tanár szimplán rövid minősítése benne foglaltatik a címében, s a mozi tényleg legalább annyira gyenge, mint amennyire a róla szóló kritikának az első bekezdése. A halottnál ugyan kicsit élőbb, de hogy nem az összehangolt mozgáskoordinációja fog vele kötelet mászatni, az hótziher.

Nem tudom, miért kell Cameron Diaz-t vígjátékban erőltetni. Jó, persze azt sem tudom, egyáltalán miért kell bárhogyan és bármiben is erőltetni, de ilyen messzire ne menjünk. Hiszen nemhogy melle és feneke nincsen (szexszimbólum?), de érzéke sem sok a nevettetéshez. Pedig igazán nem volt nehéz dolga: a Rossz tanár ugyanis egyszerre próbál szituációra és karakterre épülő vígjáték lenni, s mindkettőben csak egy icipicit kellett volna riszálnia magát. De az X-lábai helyenként rendesen összegabalyodtak a feladatban.

A Rossz tanárban adott (vett, össze-vissza áthelyezett) egy tanárnő, akinek nem a pedagógiai módszerei alternatívak, hanem maga az életvitele és -felfogása. Pénzéhes, férfifaló (a kettőt együtt szereti), alkoholszerető, drogfogyasztó, diákgyűlölő. Nos, ő tanít, s valamilyen csoda folytán mindig talál magának egy új, s többnyire menő sulit, ahol állást kap. Amikor a következő állomáshelyére kerül, vőlegénye éppen szakít vele, s ő ott marad pénz, biztonság és pénz (ja, ezt már írtam) nélkül. Nosza, rögtön le is csapna egyik helyettesítő kollégájára (a borzalmasan nyálmeleg Justin Timberlake-re), aki persze kőgazdag és a nagymellű nőket szereti. Ettől kezdve a sztori irányvonala csakis arra koncentrál, hogyan próbál Elizabeth pénzt szerezni eljövendő melleire, hogy aztán a ficsúr ágyába pattanhasson.

A hiba nem az én billentyűzetemben van, a történet tényleg messze veti magát a racionálistól és hitelestől. Azt, hogyan szerez Elizabeth dögös-kurvás autómosással 6000 dollárt egy nap alatt, valahogy nem illik megkérdezni. Sem azt, miért kaphat egy tanár hasonló nagyságrendű összeget egy nyamvadék kompetencia felmérés győztes eredményéért. Úgy látszik, ott ennyire megfizetik a közszolgákat. De mindegy, vígjátékról van szó, nem mélyértelmű nagydolgozatról. Mint mondtam, a Rossz tanár egyrészt a helyzetkomikumra koncentrál, másrészt a karakter(ek)re. Az elsőből van néhány, csakhogy nagyon vérszegény (fűszegény) kompozícióban, utóbbiban pedig a főszereplőt játszva lenyomják a mellékfigurák. Elizabeth hol nyivákol, hol keménykedik; hol züllik, hol ribanckodik - végtelenül sterilen. A mellé odaállított, dinamikát biztosító mellékszálak, akik ténylegesen a történet előrelendítői, simán letaszítják őt a maga(s) sarkáról.

Lucy Punch Mókuska szerepében persze túlontúl affektál, nyafog - de ezt kell csinálnia. Lynn viszont, a molett-maradi konzervatív-bátortalan tanárnő telitalálat! Phyllis Smith szürkeségével ragyog túl Cameron Diaz színtelenségén, és valódi, szívből jövő együttérzésre késztet. Ugyanígy lehetünk ezzel a Jason Segel alakította tesitanár esetében, aki - ki tudja, miért - erősen hajt Elizabeth-re. Az ő karaktere is fáklya szinte a középszerűségben, agyba-főbe mossa le a vászonról a legfőbb csiricsáré mellé(k)fogást, Justin Timberlake ellen-macsótlanságát. Nos, ők öten kavarognak a történet középpontjában, ők rugdalják helyenként erőszakosan tovább a sztorit - azt a sztorit, amely nem alkot teljes egységet.

Nem is alkothat, mert néhol az összefűzések sántítanak. Elizabeth a vége felé kicsit pálfordul - miért? Nincs meg a filmben az a komoly fordulópont, amely erre katalizálhatná, ergo a “boldog vég” erőltetett és béna. Aztán vannak olyan jelenetek, amelyeket nem is nagyon értek. Például a karácsonyi vacsora az osztályba járó ultraciki srác családjánál. Mire fel? Vagy a ruhában szexelés ormótlan-kínos percei. Viszont egy-két jól eltalált jelenet is akad azért a Rossz tanárban, például amikor Elizabeth kőkemény, kérdezz-felelek, kosárlabdával agyondoblak tesiórát tart. Na, az tényleg vicces.

Összefoglalva viszont az a maximum, hogy közepes alá az egész. Sajnos be kell látni, hogy a vígjátékok terén az amerikai kreativitás végleg kiveszett. Néhány jópofa geg, izmosan nem odaillő beszólás, csepegtetett fekália még nem vígjáték - legalábbis nekem nem. A dramaturgia fogalmát manapság már hírből sem ismerik, a húzónevek pedig (akik pedig néha nem is húznak, csak vonszolnak visszafelé) a cseppnyi intellektusra vágyóknak indifferensek. Azt viszont el kell ismernem, még ha éppen nem pozitív értelemben is, hogy a Rossz tanár attitűdje bátor bevállalás egy olyan világban, amikor a tanárok minden mozdulata céltáblában van. Káromkodni, semmibe venni a diákot, nem erkölcsösen élni és dolgozni, borzasztóan rossz példát mutatni humornak talán forrás, de semmiképpen nem követendő példa. Erre igazán komolyabban lehetett volna építkezni, de az elmúlt érában a vígjátékok forgatókönyvei közel sem (mester)művek. Így messze nem lett az a Rossz tanár sem. Cameron Diaz-t pedig felejtsük már végre el!

Értékelés:

Rossz tanár

Játékidő: 92 perc

Rendezte: Jake Kasdan

Szereplők: Cameron Diaz, Justin Timberlake, Lucy Punch, Jason Segel, Phyllis Smith, John Michael Higgins, Dave Allen

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Harry Potter és a Halál ereklyéi - 2. rész

  Kőrösi Bogdán szerint: "Amit Rowling hét kötetben adott nekünk sokkal több volt, mint amit négy rendező nyolc filmmel alkotni tudott. Ettől függetlenül a Harry Potter széria ott van a filmklasszikusok között."