A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_sessioni6k7c54na7o49mmcq7qm6kcjqmk0j83r): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: The Fighter - A harcos - Moziplussz.hu
Filmkritika

The Fighter - A harcos

Czehelszki Levente kritikája
2011. március 25. 12:12

Igazából soha nem sikerült megértenem, hogy ezt a Marky Mark-ot ki akarja már vagy tizenöt éve letolni a torkunkon, mint komoly színészt. Hiszen húsz éve még olyan nagy nevű művészekkel, mint Prince Ital Joe feszítettek kamu-gangszta környezetben, miközben az a szintipop alap szólt, amiért annyira utálhatjuk a ’90-es éveket. A totális ízlésficamként definiálható évtized közepétől hősünk Mark Wahlberg néven próbálta magát drámai színészként újrapozícionálni, miután a zenei munkásságának köszönhetően az összes tükröt kénytelen volt leszerelnie a villájában.

Szóval képzeljük el ezt a nemrég még nálánál hat számmal nagyobb lila kosárpólóban nyáladzó fess fiatalembert a kétezer-tízes évek drámai aktoraként. Mert ez az igazság, Wahlberg-et ugyanis az idén jelölik másodszor Oscarra: mert bár emberünk a limitált színészi eszköztárának épp megfelelő Boogie Nights “Emberi Fasz”-szerepében nyújtotta eddigi pályafutásának messze legjobb teljesítményét, sajnos ezzel együtt mégis jelöletlen maradt. Számomra érthetetlenül nevezték ellenben A tégla tökös hadnagyának szerepében, holott voltaképp mást sem csinált, csak morcosan nézett, és lekáromkodta a csillagokat az égről, ez pedig legfeljebb Való Világ-szint. Új jelölését nem főszereplőként, hanem a film producereként érdemelte ki a The Fighter - A harcos című filmjéért. És ezzel a jelölésével most ki vagyok békülve.

A sztori igaz történeten alapszik; ’Irish’ Micky Ward valóban létező, 2003-ig aktív bokszoló az amerikai Lowell városka gyermeke. Karrierjét belterjes famíliája ápolja: a menedzsere az anyja, az edzője pedig a bátyja, akik születésétől fogva a család fontosságát sulykolják belé, miközben valójában könyörtelenül kihasználják (például biztos bukó meccsbe hajszolják bele egy sokkal erősebb ellenféllel szemben, pusztán a meccsért kapott jutalékért). Amikor Micky becsajozik, a lány döntés elé állítja: vagy kiáll végre a saját érdekeiért akár a családjáéval szemben is, és lesz végre valaki, vagy maradhat, aminek a vérrokonság predesztinálja, vagyis kéthetente megverjen egy nőt, miközben egy birkát dug egy konföderációs zászlóval díszített Dodge-nak támaszkodva.

Amint az a szemléletes leírásomból is látszik, a film legnagyobb erénye igazából a remek redneck-ábrázolása, amit többek között az is alátámaszt, hogy a fenti ironikusan felsorolt klisékből egyet sem használ. Enélkül is átérezzük a család zsigeri prosztóságát, egészségtelen belterjességét és szeretetnek álcázott önzőségét. Ez a mikroközösség az általa konzervált és megkövetelt nézőponttól ellentétes véleményeket sérelemnek veszi, és egy hasraütésszerűen kijelölt bűnbakon kegyetlenül megtorolja. Micky Ward ennek az ostobaságtornádónak ragadt valahol a legközepén, krekkfüggő testvére, pénzéhes anyja és az önállóság minden kritériumát nélkülöző nővérei kereszttüzében.

A filmet 7 Oscarra jelölték, amelyből kettőt nyert el, mégpedig a színjátszás kategóriákban: Christian Bale lett a legjobb férfi-, Melissa Leo pedig a legjobb női mellékszereplő (Amy Adams csak a jelölésig vitte). Én egyébként Christian Bale-en vagyok kiakadva: nehogy már az új évezred egyik legtehetségesebb férfiszínészét első ízben jelöljék a kitüntetésre, ráadásul egy olyan szerepéért, amelyben voltaképpen csak szimplán macskakörmözi saját korábbi alakítását a Nehéz idők című gettódrámából. Ez van, a díjakat osztó Akadémiát inkább érdekli a show, semmint a filmművészet. De a The Fighter nem is ebben a ringben játszik, hanem a hollywoodi drámák ligájában száll csatába, s végeredményében David O. Russell filmje, ha nem is kiütéssel, de pontozással azért a tabelláján akár győztesnek is tekinthető.

Értékelés:

The Fighter - A harcos

Játékidő: 115 perc

Rendezte: David O. Russell

Szereplők: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo, Mickey O'Keefe, Jack McGee, Melissa McMeekin

Forgalmazó: Palace Pictures

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."