Filmkritika

A kaptár - Túlvilág

Durucz Dávid kritikája
2010. szeptember 10. 11:01

A Resident Evil-sorozat összes darabja olyan egyszerű, mint egy pofon. Az első három és a negyedik rész között viszont van egy jelentős különbség: A kaptár - Túlvilágnál nem csak a fanatikusok hallják a pofon csattanását.

Minden hibája ellenére ütős cucc, amit Paul W. S. Anderson kiadott a kezei közül. Ez legnagyobb részt az Avatar-nál is használt, legvalósághűbb 3D-s technikának köszönhető. A mozi képi világa szép és egységes, leginkább monokróm szürkével operál; a posztapokaliptikus víziók szokásos megjelenését tehát tökéletesen hozza. Ezt fejeli meg a csúcsra járatott térhatás, amelyben (többek közt) minden eddiginél gyönyörűbb eső-felvételeket láthatunk - már a film legelején. Nagyon kellemes a szemnek a rengeteg mélységgel teli beállítás; egyszer pedig olyasmi történik, ami a kis hazánkba eddig eljutott 3D-s mozik egyikénél sem fordult elő: egy, a vászonból felénk repülő tárgy elől muszáj elkapnunk a fejünket. Sokan próbálkoztak azzal, hogy úgy istenigazából próbára tegyék a nézők reflexeit, most végre sikerült.

Kurva jól néz ki a film; és Milla Jovovich is, akinek még mindig nagyon jól áll az Uma Thurman-féle szó szerint vett femme fatale-szerep. Ha róla elhisszük, hogy a megmaradt világ elsőszámú zombigyilkosa, működik a Kaptár gépezete. Ő és a mozi együtt pörögnek, egy pillanatra sem állnak le, pláne nem kidolgozott dialógusokra - de ez így van jól. Legalább nem túlbeszélt a mozgókép; ami azért jó hír, mert minden párbeszédnél érződik, hogy ha egy mondatba háromnál több szót kellett volna tennie a forgatókönyvet is jegyző Andersonnak, iszonyatosan nagy bajban lett volna.

S mert ilyenformán csendben maradt a film, bölcs is maradt. Persze, ez a fajta “bölcsesség” a kihívóan mosolygó szép ÉS buta lányokat juttatja eszünkbe, akiktől nem várunk világmegváltó gondolatokat. Már a film központi motívuma is ezeréves: George A. Romero egyszer kitalálta, milyen jópofa dolog bezárni pár túlélőt magas betonfalak közé, amit a zombik ostromolnak. És tényleg.

De hoppá, itt jön egy váratlanul stílusos csavar! Ki más juttatná ki a maroknyi túlélőt egy börtönből, ha nem Wentworth “Szökés” Miller? Nálam ez a csak ”óriáscameoként” aposztrofálható húzás hatcsillagos ötlet.

Nem szaporítom tovább a szót fölöslegesen, a lényeg: a Kaptár legújabb, 3D-s felvonása megéri a mozijegy árát.

Értékelés:

A kaptár - Túlvilág

Játékidő: 93 perc

Rendezte: Paul W. S. Anderson

Szereplők: Milla Jovovich, Ali Larter, Wentworth Miller, Sienna Guillory, Boris Kodjoe, Kacey Barnfield, Kim Coates, Spencer Locke

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."