Filmkritika

Ragadozók

Durucz Dávid kritikája
2010. augusztus 27. 11:50

A Predator-reboot tétje nagy volt; a magyar mozibarátoknak kétszeresen is. Hiszen nem csak egy kultsorozat, de Antal Nimródunk hírneve is azon múlt, hogyan birkózik meg a tehetséges direktor a Robert Rodriguez által rászabott feladattal. Mindenki megnyugodhat: a rajongók az eredetihez méltó újragondolást kaptak, Nimród pedig remek ajánlólevelet egy fantasztikus hollywoodi karrierhez.

Erős, biztos kézzel vezényelte le a Ragadozókat, egy stílusos mozit hozva létre, ami minden műfaji követelménynek megfelel. Tény, a Schwarzenegger-féle Predatort nem múlja felül, és nélküle nem is értelmezhető, mégis sokkal több lábjegyzetnél vagy utánérzésnél. Sok mindenben támaszkodik az első részre, természetesen vissza is utal rá, méghozzá nagyon kellemesen. Mi több, a filmtörténet egyéb kultikus alkotásai közül is megidéz párat, ami pedig meglehetősen ritka egy alapvetően az ész nélküli hentelésen alapuló mozinál.

Az pedig főleg nem megszokott, hogy a rohangálások, robbanások, fegyveráriák közé igazi, átélhető drámát is tud csempészni egy direktor - Mr. Antalnak még ez is sikerült. A szabatosan megírt forgatókönyv legfeljebb háromsoros dialógusait úgy pakolta a vászonra, hogy azoknál egy pillanatra belassul a film, és teret enged némi filozófiának. Ezzel pedig tökéletesen igazolja a rendező, hogy volt értelme egy Adrien Brody-kaliberű színészre osztani a főszerepet.

Brody egyébként akcióhősként is felnőtt a feladathoz; talán ez lehet az irány, amibe elkormányozhatja nemrég “gödörközelinek” tűnő karrierjét. A kollégákkal sem volt gond ebben a - mindentől függetlenül - nem éppen színészcentrikus filmben; a legtöbben igazán kiemelkedőt nem nyújtottak, úgyhogy bőven elég annyit mondani, hogy Larry Fishburne-t jó volt látni, Danny Trejot meg mindig jó látni.

Pados Gyula izzadt, csöpögős, véres, buja dzsungelképei pazarok, az alájuk komponált zene pedig gyomorba mászik, hogy végig fenntartsa a feszültséget, ami időről-időre nagyot robban adrenalingránátok formájában. Van tempója, dinamikája a mozinak, nem hagy unatkozni; szálegyenes, sallangmentes történetvezetése garantálja az önfeledt szórakozást. És nagyon szépen hal meg benne mindenki.

A Predator-franchise viszont nagyon szép új életre kel Antal Nimród jóvoltából. Ki tudja, talán egy kormányzói kitüntetés is kinéz neki, magától Dutch-tól…

Értékelés:

Ragadozók

Játékidő: 103 perc

Rendezte: Antal Nimród

Szereplők: Adrien Brody, Danny Trejo, Topher Grace, Laurence Fishburne, Alice Braga, Derek Mears, Walton Goggins

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."