Filmkritika

Mélyen őrzött titkok

Peto kritikája
2004. február 22. 13:42

Egy lány, aki éppen a nevelőintézetből szabadul, megpróbálja megkeresni anyját. A lány ráadásul terhes, a gyerekét ugyan nem akarja elvetetni, inkább eladja Kanadában. Ez így azonban túl egyszerű lenne, ezért a lány anyja nem az, akinek látszik, és akinek látszik, az nem ő. Őőő...

A fejlődéstörténet szálai nincsenek jól kidolgozva, a szálak elvarrása néhol nem sikerült, a fonal itt-ott elvész, máshol meg össze van gabalyodva. Varró Irma (Bagaméri Eszter) történetének megoldása a film bevezetéséhez és a csúcsponthoz képest aránytalanul összecsapott. A rendkívül nehéz helyzetből induló lány élete sok-sok konfliktus során, de a végén pillanatok alatt megoldódik, csak egy 180 fokos fordulatra van szükség, és minden rendben lesz. Az élet azért nem ilyen egyszerű - szokták mondani. Kicsit talán túl optimista ez a film. Úgy tűnik, az ifjú generáció, amely szüleik elhibázott életéből levonja a konzekvenciákat, életük nagy fordulópontjaiban jól fog dönteni. Ugyanakkor talán pont ez a naivitás teszi ezt a történetet szerethetővé.

A Mélyen őrzött titkok igazi erőssége azonban, ami a dramaturgiai hibákat helyrehozza, a hiteles és jól kidolgozott karakterábrázolás. A rendező és a színészek munkájának összhangja sugárzik ebből a munkából. A színészek egytől-egyig rendkívül jól játszanak. Ők, a köztük létrejövő konfliktushelyzetek hozzák létre a filmet. A főszereplő lány, Bagaméri Eszter nem véletlenül kapta meg a legjobb női főszerepért járó díjat a Filmszemlén. Az ifjú színésznő tökéletesen alakítja a kicsit elveszett, ugyanakkor belevaló fiatal lányt, egyszerűen tündéri. Nagy Ervin szintén jogosan kapott díjat a szemlén a Szezon-ban és a Mélyen őrzött titkok-ban nyújtott alakításáért.

Mindenképpen figyelemreméltó Fullajtár Andrea a félrecsúszott életű anya, és Györgyi Anna a gonosz és nagyon kétségbeesett nő szerepében.

Értékelés:

Mélyen őrzött titkok

Játékidő: 95 perc

Rendezte: Böszörményi Zsuzsa

Szereplők: Bagaméri Eszter, Györgyi Anna, Garas Dezső, Fullajtár Andrea, Nagy Ervin, Peter Franzén, Kati Outinen

Forgalmazó: Mokép

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."