A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_session7uhq0uc4d61tk34j7eenahlau9g92722): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: Így neveld a sárkányodat - Moziplussz.hu
Filmkritika

Így neveld a sárkányodat

Kőrösi Bogdán kritikája
2010. március 24. 11:05

A roppant rosszul sikerült cím (amitől az eredeti csak nagyon kis mértékben tér el) nem egy fantasy-bolondoknak készült oktatófilm beharangozója, így nem kell tartanunk attól, hogy a sorozat tovább bővülne egy ‘Pegazustenyésztés alapfokon’, vagy egy ‘Lidércekből házi kedvencet’ című folytatással. A cím a Dreamworks legújabb animációs alkotását rejti, melyben tanfolyam helyett komoly, félelmetes akciójeleneteket, érzéki, romantikus pillanatokat, valamint erkölcsi mondanivalót is találunk megfelelő mennyiségben.  És történetesen teli van sárkányokkal.

Vikingéknél szokás, hogy amíg valaki nem ölt sárkányt, addig nem igen számíthat megbecsülésre a közösségen belül. Ez a szokás sokkal inkább problémaként jelentkezik főhősünknél, Hablatynál, aki legalább annyira vikingszerű, mint Ghandi 2 hét koplalás után. Ez persze nem növeli esélyeit Asztridnál, aki nem csak szépségben, de rátermettségben és harciasságban is minden korabelit maga mögé utasít. A tinédzserkori depresszió megelőzése érdekében Hablaty nem kisebb lépésre szánja el magát, minthogy egyedül - és elsőként - leterít egy Éjfúriát, a sárkányok legveszedelmesebb példányát. A gond csak az, hogy sikerül neki.

A jól célzott lövés következtében az állat megsebesül, repképtelenné válik, így Hablatynak elegendő idő áll rendelkezésére ahhoz, hogy megfigyelje őt, segítsen neki visszanyerni a repülési képességét, illetve hogy összebarátkozzon ezzel a furcsa teremtménnyel. Világossá válik számára, hogy minden előítélet és félelem, amit a Vikingek a sárkányokkal szemben évszázadok óta táplálnak, alaptalan, s csak elhatározás kérdése, hogy ezt a szemléletet elfogadtassa népével. Persze a sárkányölő kiképzésen sorra aratott sikerek szemet szúrnak Asztridnak, aki egy alkalommal követi hősünket az erdőbe, s rájön, hogy Hablaty igen különös háziállatot tart. Szerencsére egy ingyen sétarepülés elegendő ahhoz, hogy a leányzó szíve megenyhüljön, és tartsa a száját. Persze a történet bonyolódik, a vikingnépség tudomást szerez a sárkányról és Hablaty ismét céltáblává válik, de milyen animációs film lenne ez, ha a végén nem fordulna minden jóra.

Az igazat megvallva jól állnak a filmnek a klisék. A karakterek legtöbbje klasszikus viking, combnyi vastagságú karokkal és olyan szakállal, ami már inkább műalkotás, mintsem testszőrzet. Megjelenésük, viselkedésük, mimikájuk jól visszaadja attitűdjüket, és nem nagyon tudjuk őket nem szeretni. Az igazság az, hogy a filmben nincsenek negatív karakterek. Még a gonoszkodó tinik is stílusosan, viccesen gonoszkodók, így ahelyett, hogy Hablaty pártját kéne fognunk, tökéletesen megelégszünk azzal, hogy sajnáljuk kicsit, de jól elszórakozunk azon is, ahogy szívatják. Megtaláljuk a harcos amazont, a folyton versengő ikreket, a menő srácot, szóval minden kaszt képviseltetve van. Persze sárkányból is van többféle, de az igazat megvallva legtöbbjük plüss állatnak sem lenne megfelelő, így nehéz elképzelni, hogy a vikingek röhögés helyett harcolnak velük.

A poénok univerzálisak, úgyhogy nem kell arra számítani, hogy néha csak a teremben ülő gyerekek, néha pedig csak az őket kísérő szülők hangját hallhatjuk egy-egy vicces jelenetnél. Nem nevettem könnyesre magam a film alatt, de a másfél óra elteltével enyhe zsibbadás állt be az ajkaimban, ugyanis végig mosolyra húzódott a szám. Mindent összevetve egy olyan animációs filmet kaptunk, amire a felnőttek nyugodtan elkísérhetik a srácokat, nem fognak unatkozni, a srácoknak pedig valószínűleg átjön majd, amit mondani akar az alkotás, de ha nem, hát majd segítenek a szülők. Megéri azt a néhány Happy Meal-t amíg a gyerek kigyűjti az összes figurát. És nagyon jó a szinkron is.

Értékelés:

Így neveld a sárkányodat

Játékidő: 90 perc

Rendezte: Dean DeBlois

Szereplők: Jay Baruchel, Gerard Butler, America Ferrara, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, Craig Ferguson, Kristen Wiig, T.J. Miller

Forgalmazó: UIP-Duna Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."