A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_session3g5u02gsmen3cqhs1c5cgj6eipbagl5i): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: John Rambo - Moziplussz.hu
Filmkritika

John Rambo

Szilvási Krisztián kritikája
2008. január 30. 16:47

Talán senki sem hitte volna, hogy John Rambo legendája képes lesz új(ra) életre kelni. Mi az, hogy a legenda? Maga a 62 éves Sylvester Stallone! Az egykor akciósztárnak indult színész az évek során több műfajban, kategóriában, szerepben kipróbálta magát: éppúgy kísérletezett komikus vénájával (Oscar; Állj, vagy lő a mamám!), mint drámai megjelenítő képességével (Cop Land, Rocky). A legtöbbek szerint az elsőben megbukott, a másodikban viszont elfogadhatót teljesített. De ez most nem tartozik ide! Az viszont igen, hogy Stallone 2006-ban úgy gondolta, visszanyúl a gyökerekhez, hátha… Ez a hátha pedig nagyon bejött neki!

A szegénysorsból jött bokszoló figurájával anno nagyon könnyű volt azonosulni, ahogyan Dávid legyőzte Góliátot. Ezt próbálta Stallone meglovagolni a Rocky újbóli feltámasztásával, amely sorozatban ugyan a 6-odik rész, de a mozikban a Rocky Balboa címre hallgat. Talán ezzel is jelezni szándékozott egy visszatérést, amely fajsúlyban más, mint a korábbiak, már csak koránál fogva is. Siker lett. Éppúgy közönség, mint (visszafogott) szakmai. Még ezek utáni is kevesen gondolták, hogy John Rambo figuráját is előveszi a nyugdíjból. Pedig elővette. Az egykori vietnámi veterán aztán élt is a lehetőséggel, de még hogy!

A John Rambo (ami sorszám szerint a 4-edik ilyen film) szélsőségesen kegyetlenre sikeredett! Stallone még nagypapakorban is hihetetlen formában van, s ebben az új Rambo-ban azokat az erényeket csillogtatja, amelyek az első ilyen filmben a karaktert hőssé: magányos, kiábrándult, frusztrált és hitehagyott hőssé tették. Egyszerűen 100%-ig süt róla a testi-lelki megkérgesedés, az a magába fordulás, amely minden erejével arra készteti, hogy elvonuljon a magányba, a békébe. De létezik-e, létezhet-e béke egy olyan világ után, amelyben az ember csak géppuskával lekaszálásra váró darabszám, ahol a kegyetlenség és az érzelemmentesség nem csak egy-egy negatív emberi jellemvonás, hanem egyenesen elengedhetetlen feltétel az életben maradáshoz.

Az új Rambo-ban nekem az tetszik igazán, hogy nem próbálja kozmetikázni azt, amely szépítésével pont a valósághűségét veszítené el. Egy háborúban, ember-ember elleni harcban nincsen szépség, nincsen kímélet, nincsen humanitás. Ha valakit meg kell ölni, nem lábujjhegyen, fájdalommentesen teszi az ember, hanem a lehető legnagyobb fájdalmat, sérülést okozva. Rossz ilyet mondani, de ha az életről van szó, nincs idő teketóriázni, biztosra kell menni! Rambo biztosra is megy, de addig még sok víznek kell lefolynia a Mekongon. Stallone karaktere azért szimpatikus, és egyben szánnivaló is, mert edzett és fájó múltja után nehezen lehet rávenni a harcra, de amikor mégis, akkor az egyik legnemesebb emberi jellemvonást mozgósítva nála: a másik, a nők-gyengék-ártatlanok védelmét. Rambo nem magáért teszi, amit tesz; amikor már minden mindegy, akkor is ott a halovány reménysugár, hogy védjük-óvjuk azt/azokat, aki/akik megérdemlik. Ez az igazán felemelő ebben a vérengzésben!

De aminek én a legjobban örülök, hogy nem sérül a legenda! Rambo kultikus figurája él és virul, nem vált nyugdíjassá és semmitmondóvá. Tettei, mozgása, láthatatlan motivációja éles és hihető. Lénye uralja a vásznat, mindent és mindenkit a földbe, sárba döngöl. Egyenesen hátborzongató, amikor íjával sorban kilövi a burmai katonákat, vagy mikor a dzsip géppuskása mögött előtűnik a sziluettje. Tényleg nagyon brutális film a John Rambo, de erőszakossága semmilyen határvonalat nem lép át - hogy is tehetné, amikor háborúról van szó? Sylvester Stallone valóban visszatért filmes gyökereihez, és ezt olyannyira ügyes kézzel tette, hogy új erőt és lendületet öntött a műfajba. Ezek után nem meglepő, ha felröppent a híre egy újabb Rocky- és egy újabb Rambo film lehetőségének. Én nagyon örülnék nekik!

Értékelés:

John Rambo

Játékidő: 88 perc

Rendezte: Sylvester Stallone

Szereplők: Sylvester Stallone, Julie Benz, Matthew Marsden

Forgalmazó: Best Hollywood

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."