Filmkritika

A család kicsi kincse

Szilvási Krisztián kritikája
2007. március 8. 11:27

Vígjátékot vártam. Aztán úgy tűnt, drámát kapok. Majd megint változott a “kép”, és már szatírát néztem. És ez volt az igazság: ez a három műfaj kevergett végig, megfelelő lendületet adva ennek a kellemes kis filmnek. A család kicsi kincse egyszerre szól Amerikáról (az amerikai álomról, a korlátlan lehetőségek-lehetetlenségek hazájáról) és magáról az emberről (gyengeségeiről, kicsinyes természetéről). Karakteres látlelet.

Amitől igazán remek film A család kicsi kincse, azok a szereplők. De egy szatíra-szerűség esetében másként nem is lehet. Valamirevaló karakterek nélkül erőtlen maradna a kifigurázás, a torz tükörbe pillantás, az önirónia. Itt viszont az egész család annyira kontúrosan van megrajzolva, hogy minden egyes gúny teljes erejével él. A figurák egymástól okosan elhatároltak, más és más motívumok, attitűdök vezérlik őket, így nyújtva lehetőséget az összeütközésekre, és arra, hogy két különbözőből egy harmadik legyen.

Nem véletlenül nyert a film 2007-ben Oscar-, Golden Globe-, és BAFTA-díjakat. Egészen szimplán okosan van összerakva: se több, se kevesebb; mindenhol amennyi kell, kielégítve egy széles palettájú közönséget. Van kezdet és vég, van csúcspont és katarzis. Lehet, sokan erre mondják, hogy “tisztességes iparosmunka”, és talán igazuk is van (csakhogy én ezt a kifejezést rühellem!). És ha már itt tartunk, azért könnyen megszáll a kisördög! Legjobb forgatókönyv Oscar-ja? Nem túlzás ez egy kicsit? Hát mi olyan különleges ebben a sztoriban annyira? Semmi olyan, amit soha nem láttunk még, sőt, néhol lapossá válik a történet, hogy kisebb klisékkel oldja meg a problémákat. Hümm, hümm.

Viszont a kifigurázás tényleg roppant hatásos. Minden, amit mi, Európaiak az amerikai idiotizmusnak tulajdonítunk, benne van a filmben. A kifordult szépségideál; a szélsőséges, sikerességbe vetett önbizalom; az amerikai étkezési egészségtelenség-ízléstelenség; a családi elhidegülés; a gyermeknevelési csődök… stb. Bátor, valós és magukba nézésre sarkalló, gúnyos fricskák ezek, amelyek alapot és indokot adnak a történetnek. Összességében elmondható, hogy A család kicsi kincse a szatirikus pillanatokban, a kidolgozott jellemekben, és a “filozófiában” erős, amely képes burkolni a (végső soron) panelokból építkező történet eredetietlenségét (van ilyen szó?). Irány a szépségverseny, hiszen az igazi vesztes arról ismerszik meg, hogy meg sem próbálja!

Értékelés:

A család kicsi kincse

Játékidő: 101 perc

Rendezte: Jonathan Dayton, Valerie Faris

Szereplők: Greg Kinnear, Toni Collette, Abigail Breslin, Paul Dano, Steve Carell, Alan Arkin, Bryan Cranston, Beth Grant, Mary Lynn Rajskub

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."