Filmkritika

Konyec - az utolsó csekk a pohárban

Szilvási Krisztián kritikája
2007. január 12. 10:43

Mennyit mondogattuk gyerekkoromban ezt a szót. Na ja, akkor divatban volt, hiszen a szovjetek is itt állomásoztak még, na meg muszáj volt oroszórákkal is múlatni az időt. Aztán, ahogy nőttünk meg telt az idő, nagyjából feledésbe is merült ez az egykor népszerű szavajárás, miszerint “konyec filmá”, “konyec ende” ésatöbbi. Most pedig egy film címeként köszön vissza. Egy magyar film címeként. Ha nagyon tömören akarnék szólni róla, azt mondhatnám: lefordítva a címet, egyetlen betűvel hibádzik a dolog. Mert nem “vége”, hanem “Végre”!

A Konyec rendkívül bájos tragikomédia az elszaladt időről, a lefelé konyuló életről. Nagyon okosan felépített film, ugyanis szűken indít: beszűkült lehetőségek (ha vannak még egyáltalán); a csendes kis lakás fojtogató, merev falai; az “öreglét” szimbolikus mozgásszervi problémái. Lassú ez a világ, színtelen, rugalmatlan. De nemcsak színek, érzelmek, kötődések, még egymásba kapcsolódó pillantások sincsenek a két öreg főhős között. Ez a rajzolat aztán meglehetősen távol is tartja magától a nézőt, passzív szemlélődésre késztet csupán. Szerintem azonban szándékosan, hiszen attól a ponttól kezdve, hogy Hédi maradék büszkeségét is hajlandó feláldozni Emilért, elkezd tágulni a film.

A postarablás valami olyan büszkeséggel elkövetett cselekedet, amely egy pillanatig sem a fikció oldalát domborítja ki a történetnek. Lassanként jönnek elő a színek, az érzelmek; gyorsul a tempó, nyílik a világ; az időskori lét újult energiákkal törtetve válik emberlétté. Ujjongva fogjuk fel, hogy ez a két öreg ember a végletekig szereti egymást. Ekkor ránt magával a film, sodornak el a lehetőségek, és ugyan lassanként, de elemelkedünk a valóságtól. Nagyjából a film felétől érezzük úgy, hogy ez ténylegesen mese - de olyan mese, amelyet a valóság szül, és éppen ezért nem bántó, hanem hihető.

A két színész, Földi Teri és Keres Emil szenzációsan vannak benne a filmben! Nem sok aspektusa látszik a jellemüknek, de jobban élnek a kulisszák között, mint sok, kontúros karakter. Nincsenek mellékszereplők, csak ők vannak a vásznon. A rendőr Ági és Andor viszonyának az öregekkel való párhuzamra törekvése épp ezért túlzottan erőszakos, nem oda illő - hiszen nem említhetők egy dimenzióban. A két öreg mindent visz, s míg a film elején ők voltak a szürkék, az esetlenek, az elmosódottak, fokozatosan válnak színessé, “fürgévé” és határozott vonalúvá, hogy a világ száradjon el mellettük.

Van persze néhány dolog, amelyet nem odaillőnek tartok. Például azt a kubai figurát nem nagyon értem, hogy ki is ő, mit is keres ott. De ettől még nem romlik el a mese (vagy lehet, pont ettől erősödik?). A film vége úgyis jó, csak jó lehet! Az öregek csodás “megmenekülését” ragyogó ötlettől vezérelve nem lát(hat)juk a vásznon - így lépnek át a valóságból a mesébe, a “halálból” az életbe.

Nagyszerű, meglepetésszerűen jó film a Konyec, tele valódi érzelemmel, csodával, igazságossággal. S bár a cím valaminek a befejezését, lezárását sugallja, itt sokkal inkább az ellenkezőjéről van szó. Egy új és megérdemelt kezdetről. Reménytkeltő, hogy végül mindenki megláthatja a “maga tengerét”!

Értékelés:

Konyec - az utolsó csekk a pohárban

Játékidő: 100 perc

Rendezte: Rohonyi Gábor

Szereplők: Keres Emil, Földi Teri, Schell Judit, Schmied Zoltán, Djoko Rosic, Barbinek Péter, Horkay Péter

Forgalmazó: Hungaricom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."