A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_sessionusmodjkc70ga9o2om1vrubf68sk0iuk4): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: Az utolsó skót király - Moziplussz.hu
Filmkritika

Az utolsó skót király

Szilvási Krisztián kritikája
2007. április 4. 14:26

Mikor először hallottam ezt a címet, azonnal elvetettem az ötletet, hogy esetleg érdekelhet engem ez a film. Miért is? Én valahogy ódzkodom az ilyen nagy történelmi léptékű filmektől, mint pl. A rettenthetetlen, a Trója és így tovább. Egyszerűen nem érdekelnek. Akkor még nem tudtam, hogy ez más, de Forest Whitaker Oscar-ja azért gondolkodóba ejtett, és végül úgy döntöttem, bevállalom Az utolsó skót királyt.

Nos, tényleg egészen mást kaptam, mint amit vártam! Kétféle értelemben is. Az ugandai hatalmi harcokról szóló film ugyanis nem egy középkorban játszódó eposz, hanem valami hasonló, mint például a Hotel Ruanda. Az nekem nagyon nem jött be, de erről bővebben később. Ez itt - Az utolsó skót király - szerintem nem egészen találja a helyét. Két part között próbál egyensúlyozni: az egyik a politikai krimi, a másik pedig a lélektani thriller. Az egyik túlzottan sémaszerű, a másik pedig kiforratlan, pedig lehetőségekkel telített. Így összességében nálam nem éri el azt, amiért létrejött.

Emiatt meglehetősen dühös is voltam. Mert Forest Whitaker jó, nagyon jó: furcsa, egyszerre kétszínű-gyerekes-tudathasadásos énjével döbbenetesen hitelesen játszik, ugyanakkor a történet fő iránya lett lebutítva. Ahelyett, hogy egy végletekig feszített lélektani párbajt látnánk, ahol a két világnézet, a két személyiség, a két attitűd csapna össze, egyik próbálná lebírni (megváltoztatni, behódítani) a másikat, valahol az egész rossz irányba fordul. Az így kiszélesített történet már nem bír akkora erővel, mintha az egyének között-benne harsogna.

Ugyanezt láttam a Hotel Ruandánál is, ahol a történet epikus jellege miatt hiteltelen, túlzottan mesterséges, beavatkozó. Itt, a Skót királyban, ez hála isten nem olyan rettenetesen művi, ugyanakkor szintúgy kívülrekeszt. Csak mesél, de nem enged átélést, kevés a fogódzó az azonosuláshoz. Ha tisztán az ugandai diktátor és a skót orvos között játszódna, iszonyatos frusztrációt, feszültséget hordozhatna, amely szétfeszítené a vásznat. Kevesebb klisét, megszokott, népmesei fordulatot látnánk, és szabad döntést hozhatnánk, ugyan melyik fél beállítottsága lehet a valódibb. Az igazsághoz közelállóbb. A megérthetőbb. És így tovább.

Úgyhogy csupán Forest Whitakernek gratulálhatok, aki a Szellemkutya után újabb zseniális játékot mutat be! A történet miatt pedig fájjon másnak a feje! Még ha az a fej a valóság nyakán ül is.

Értékelés:

Az utolsó skót király

Játékidő: 121 perc

Rendezte: Kevin MacDonald

Szereplők: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Gillian Anderson, Simon McBurney

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."