Filmkritika

Zodiákus

Szilvási Krisztián kritikája
2007. június 8. 12:15

David Fincher új műfajban próbál vitézkedni. Pedig ami teljesen az ő karakterjegye: a váratlan, a fordulatos, a fikció (ezen van a hangsúly). De most valami mással próbálkozott. A valósággal.

És nem nagyon sikerült neki. A Zodiákus közel 2 és fél óra kilátástalanság. Legalábbis a felszínen biztosan. Mert valamiféle krimi akar lenni, óriási időugrásokkal, követve a megtörtént események fonalát. Ugyanakkor bántó ritmustalanságot eredményez, főleg a cselekmény szereplői közötti váltásokkal megspékelve. Egyszerre éreztem unalmat, összefüggéstelenséget, bármiféle feszültség hiányát. Szinte teljesen szétfolyt a mozi a szemem előtt.

De persze szemlélhetjük más nézőpontból is a dolgokat. Mégpedig úgy, hogy a felszín alatt (illetve felette is, csak ezt nem köti az orrunkra) egyfajta tűhegyes látlelete kíván lenni egy rejtélyes és megfejthetetlen gyilkosságsorozat nyomozásának. Vagy mondjuk a média és a rendőrség összefonódásának, egymásra utaltságának. Tehetetlenségének, akadályozásának? Ergo szinte 100%-ig dokumentál.

Namost pont itt van a patthelyzet, méghozzá többféle téren is. Mert ha krimiként tekintek A Zodiákusra, akkor unalmas, ha viszont dokuként, akkor meg nem érdekel. Ha krimiként nézem, akkor a végletekig logikátlan a nyomozás, ha viszont dokuként, akkor az élet diktálta tévedések-logikátlanságok jellemzik. Szóval így is, úgy is bukik a produkció a szememben. És ha ehhez még hozzáveszem Finchert, értetlenül állok a dolog előtt.

Egyszóval nem hinném, hogy sokáig megmaradna az emlékezetemben A Zodiákus a maga szétfutó szálaival, logikai kérdéseivel, elnagyolt atmoszférájával. Fincher teljesen elfelejtette, amihez ért: a feszültségteremtést, a megjósolhatatlanságot, a döbbenetes befejezést. De akár összefoglalhatom egyetlen rövid mondatban is a dolgot: Fincher ezúttal elfelejtett játékfilmet készíteni.

Értékelés:

Zodiákus

Játékidő: 158 perc

Rendezte: David Fincher

Szereplők: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Anthony Edwards, Mark Ruffalo, Brian Cox, Clea DuVall, Adam Goldberg, Elias Koteas, Donal Logue, John Carroll Lynch, Dermot Mulroney, Chloë Sevigny

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."