Filmkritika

Elhagyott szoba

Szilvási Krisztián kritikája
2007. augusztus 3. 12:00

Egyben elhagyott kreativitás is? A Kontrollos Antal Nimród visszacsusszant Amerikába filmeket készíteni, a shakespeare-i kérdés pedig innentől így hangzik: bánjuk vagy nem bánjuk? Szívem szerint - úgymint: őszintén - annyira nem érdekel a dolog. A Kontroll okos film volt, egyetlen nagy allegória az egész, de nem ujjongtam annyira az első igazi magyar vicces-thrillerért, mint a nagyközönség. Úgyhogy a látszat szerint Antal Nimród jött, látott, győzött, aztán… visszament. Állítólag máris második amerikai filmjén ügyködik.

Merthogy az első az Elhagyott szoba. Mit mondjak, kihagyhattam volna. Csakis a neve miatt néztem meg, mert a sztori valami roppant együgyűnek hangzott. Aztán be is bizonyosodott, hogy az is. Maga a film minimálszereplős, minimálhelyszínes, minimálváltozatos tucatprodukció. Olyan igazi se íze, se bűze alkotás, markáns kézjegy nélkül, emlékezetes pillanatoktól mentesen szenvedő. Semmilyen. Steril.

No jó, azért volt, ami tetszett is benne. Például helyenként valóban klausztrofób atmoszféra ülte meg a képsorokat. (Huh, ezt a fogalmazást!) Mert a szobába bezárva igazán félelmetes volt, hogy ki kopog-zörög-szórakozik. Meg lent, a nyomasztóan szűk alagútban ténylegesen úgy éreztem, fogyogat az én levegőm is. De aztán - ahogy az lenni szokott - amikor kiderült, mivel is, kivel is állnak szemben hőseink, unalomba fulladt az egész. Meg tehetetlenségbe. Nem jöttek a fordulatok (ahogyan a támadók sem igen iparkodtak), és csak vártam, mikor lesz már ennek vége. Így vagy úgy, nem érdekelt.

Hát, kedves Antal Nimród, mi lesz a jövőben? Tudom, valahol el kell kezdeni, valahogy meg kell ragadni, de ha nem vigyázol, véglegesen egy helyben is ragadsz! Bár mi vagyok én, hogy tanácsokat osztogassak? Szimpla “néző”, akinek arról van jogalapja dönteni, tetszett vagy nem tetszett neki az eléje került produkció. No jó, akkor hát: egyszer nézhető az Elhagyott szoba, de hogy nyomot nem hagy, az hétszentség!

Értékelés:

Elhagyott szoba

Játékidő: 85 perc

Rendezte: Antal Nimród

Szereplők: Kate Beckinsale, Luke Wilson, Frank Whaley, Ethan Embry

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."