Filmkritika

A tíz csapás

Szilvási Krisztián kritikája
2007. április 16. 11:23

Elég nagy csapás volt nekem mindezt végigszenvednem. Minek ide 10, ha egyetlenegy is elveszi a kedvét az embernek?! Az addig oké, hogy a bibliai tíz csapás kontúros atmoszférát adhat egy efféle misztikus thrillernek, na de ez a szektás bugyutaság már keményen megülte a gyomromat. Szóval ami jó lehetett volna, elsüllyedt a középszerűségben. Teljesen.

Sajnos a szokványos dramaturgia, a középszerű fordulatok, az erőltetett hallucinációs-látomásos közbeékelődések lehúzzák A tíz csapást a vérré változott pocsolya legaljára. Sablon a néger asszisztens, a majdnem-szerelmi-szál és az anya-gyermek kapcsolat is. Egyszóval minden. Érdekes és egyre inkább követett tendencia, hogyan csináljunk gyorsan rémisztgetős mozit. Van néhány jól bevált klisé, fordulat, panel, amelyet mind beleszórnak egy kalapba, és véletlenszerűen kihúzogatják őket - akár a tévés szappanoperáknál. És láthatólag jól működik a dolog, mert legalább az előállítási költségeket visszatermelik ezek a sablonfilmek.

Hilary Swank-et sem értem. Két Oscar után ekkora blamában szerepelni! Nem hiszem, hogy ennyire pénzszűkében lenne, és A tíz csapás a filmográfiájában sem fog túl jól mutatni. Na mindegy, végső soron ő tudja. Én meg csak sajnálhatom. Mindenesetre jól lenne, ha ott Hollywoodban egy kicsit jobban megerőltetnék magukat, és nem tennének tönkre élből ígéretes alapanyagokat!

Értékelés:

A tíz csapás

Játékidő: 99 perc

Rendezte: Stephen Hopkins

Szereplők: Hilary Swank, David Morrissey, AnnaSophia Robb, Stuart Greer

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."