Filmkritika

A 23-as szám

Szilvási Krisztián kritikája
2007. május 13. 12:26

Jim Carrey ezúttal nem bohóckodik, helyette elmegy az esze. Vagy inkább éppen hogy megjön. A film végkimenetelének tükrében ez utóbbi a helytálló.

Joel Schumacher nálam nagyon jó rendező. (Persze pl. a Batman-es tévútjáról inkább nem ejtek szót.) Érti a mesterség kreatív fogásait, tisztában van a nézői szemléletmóddal. A 23-as szám című thrillerből is kihozza, amit lehet. Az már nem az ő hibája, hogy a film helyenként összevissza, logikátlan, sőt mi több: manipulatív. Ez utóbbi az, amire én a leginkább ugrom! Mert ugyebár a sztori végi csavar úgy sportszerűtlen, ahogy van. Hogy legyen egy megdöbbentő befejezés, bedobják: Sparrow-nak hogy, hogy nem, van egy “előző” élete. Erre mondom én, hogy így marha könnyű. Meg azt, hogy egyben szánalmas is!

Jim Carrey viszont nagyon jó! Most már biztos, hogy két karakter tökéletesen illik hozzá: a bohóckodó infantilisé és a kétségbeesésbe taszított őrültté. Az elsőt én ki nem állhatom, de a másodikra rábólintok. Walter Sparrow szerepében hitelesen játssza az őrületbe kergetettet, aki a végére akar járni az életét sújtó számmisztikának. Becsavarodása finoman ívelő, ugyanakkor kíméletlenül biztosan és fokozatosan mélyülő-magasodó. Remek, na! És jól áll neki, habár ennek nem biztos, hogy ő maga feltétlenül örül(ne). :-)

A 23-as szám tehát jól megrendezett, de egyben gyengécske lábakon álló sztori, amely egyszeri szórakozásnak elegendő, de tovább nem mutat. Jók a színek, a fények, de Carrey egymaga kevés, hogy érzelmi egyensúlyt is teremtsen. Mivel gyakorlatilag egyedüli szereplő a filmben (felesége és fia ha vannak, sincsenek a vásznon), nincs alternatíva, őrületével valamilyen szinten a néző is azonosul. Ez pedig egyszerre köszönhető neki, a forgatókönyv hibájának és a rendező hozzáértésének. Ez is ritka, hogy mindezekből - végső soron - pozitívan jöjjön ki egy film.

Értékelés:

A 23-as szám

Játékidő: 95 perc

Rendezte: Joel Schumacher

Szereplők: Jim Carrey, Virginia Madsen, Danny Huston, Rhona Mitra, Logan Lerman, Lynn Collins, Mark Pellegrino

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."