Filmkritika

Frida

Szilvási Krisztián kritikája
2003. május 14. 12:17

Hihetetlenül színes film! Ezzel pedig pontosan jellemzi mind a főhős Frida Kahlo mexikói festőművésznő produkcióit, mind pedig életének egyes történéseit. Igaz, nem rajongok annyira az ilyetén élettörténetekért, de Frida létének fordulói mégis megragadtak, mivel nem voltak híján sem a humornak, sem a drámának, sem pedig a cinizmusnak. Egyszóval ha nem is festő-, sokkal inkább filmvászonra kívánkoztak.

Ahogy elnézem a neten talált Frida-Diego esküvői fotót, jobb párosítást nem is találhattak volna a szerepekre, mint Salma Hayek-et és Alfred Molina-t. Működik köztük az interakció, megvannak a feszültség ábrázolásához szükséges szikrák és karakteresen elütnek egymástól. Ahogy kell. Hayek-et én még nem láttam ennyire komoly szerepben, pedig tud ő, ha akar (- és ha kell neki; nem úgy, mint pl. a Desperado-ban vagy az Alkonyattól pirkadatig-ban).

Ami még nagyon megragadott, az a film fényképezése és a művészeti rendezése. Az elején megtörténő buszbaleset például annyira zseniálisan van megkomponálva, hogy - miután összerakja a néző az elméjében a soklátószögű kavalkádot - teljesen ledöbbent. Vizuális és operatőri bravúr, amely kiválóan demonstrálja egy efféle baleset komponenseit és apróságait, a láthatótól kezdve az érezhetőig, a kardinálistól a jelentéktelenig. Többször történik képszerű (festményszerű) beállítás, ábrázolás, megvilágítás, amely persze kutya kötelessége a téma miatt, mégis kreatívan meg is valósított.

Frida Kahlo élettörténete tehát nem mindennapi volt - egyedi, akár a művészete. Hogy tanulság, következtetés levonható-e belőle? Nem hiszem. Ugyanúgy nem, ahogyan egy festmény sem fejthető meg a maga teljességében, minden vonatkozásában. Mert a textúra mindig sokszorosan összetettebb, mint maga a látvány. És ez nemcsak a művészeti alkotásokra igaz, hanem az áttekinthetőnek hitt életre is. Sőt!

Értékelés:

Frida

Játékidő: 123 perc

Rendezte: Julie Taymor

Szereplők: Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush, Ashley Judd, Antonio Banderas, Edward Norton, Diego Luna, Valeria Golino, Saffron Burrows

Forgalmazó: UIP - Duna Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."