Filmkritika

Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed

Szilvási Krisztián kritikája
2009. augusztus 11. 14:39

Hát most már a Legdrágább az életed. Csak az a szomorú, hogy az egész valahogy túllépett John McLaine-en, ergo az egész filmen kívül reked a néző. Már csak szemlélők vagyunk, nem átélők. De hát mit csináljunk, ha ez a trend? Sajnos valamit valamiért. Világpusztítás, de csakis a filmvásznon.

Bruce Willis sármja nem kopott, bár az idő eljárogat felette. (Én beszélek?) Fanyar mosolya, életúntsága talán a régi, nem úgy attitűdje. Míg régebben nagyban szart volna az egészre (bocsánat, de így stílszerű), hagyta volna a fenébe a nyávergó számítógépkalóz srácot, most ő lett a szamaritánus. Mint a 3-adik részben Samuel L. Jackson. Na ja, talán mégis öregszik.

Az elején ott tartottam, hogy ez a Die Hard már nem az a Die Hard. Időnként az volt a letaglózó benyomásom (mármint engem letaglózó), hogy valamelyik képregény- vagy animációs filmet nézem. Oké, olvastam, hogy viszonylag kevés a CGI a filmben, de akkor is totálisan elkalandozott az akciódömping a képregényábrázolás felé. És én ezt nemhogy ki nem állhatom, de ebben az esetben - mivel kultikus imázst rombolt - dühített! Miért kell mindig a vizualitásnak a realitáson felülemelkednie...?

No mindegy. Azért olyan nagy csapás nem ért. Pedig tényleg szeretem az öreg Bruce-t, Isten a megmondhatója. Ha akcióhősről van szó, nálam az első 3 között biztosan eszembe jut. Mert ezeknek a mai “hero-knak” (pl. Vin Diesel) se ízük, se bűzük. Átlátszóak, mint egy tisztára mosott ablak; stílus, egyéni(es)ség és karizma nélkül. (mert ugyebár a karizom nem egyenlő a karizmával... Ha-ha-ha!).

Tehát pro és kontra: bármilyen gagyi tucat irányába is ment el a Die Hard negyedik folytatása, azért jó volt benne látni az öreg Bruce-t. Kopaszon, mélyült ráncokkal, lassabb mozgással. Én továbbra is az ő hősköd… izé hősiességére esküszöm!

Értékelés:

Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed

Játékidő: 115 perc

Rendezte: Len Wiseman

Szereplők: Bruce Willis, Justin Long, Timothy Olyphant, Mary Elizabeth Winstead, Cliff Curtis, Maggie Q

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."