A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_sessiongeft1vjvn22niqh5hufp6uaairngbs4s): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény - Moziplussz.hu
Miért nem frissülünk? Az Moziplussz 2012. júliusában ideiglenesen leállt, az okokról részletesebben itt olvashatsz.
Filmkritika

Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Szilvási Krisztián kritikája
2009. augusztus 10. 14:34

Vagy-vagy. Két eset lehetséges: vagy tényleg fejbekólintott, hogy elmúltam 30, miáltal teljesen kiestem a mesék birodalmából, vagy tényleg oltári nagy mellényúlás a Narnia krónikái. Jó, itt azért megjegyzendő, hogy nálam a Harry Potter a csúcs, de ez nem mentség semmire! Mert ez az oroszlán-ruhásszekrény-boszorkány-izé nagyon-nagyon távol áll a számomra fogyasztható meséktől. Sőt, egyenesen dühített, amikor néztem.

Mert például az Óz, a Végtelen történet vagy a már említett Harry Potter (hogy eltérő műfajokat-stílusokat mondjak) igazi mesék. Gyerekeknek szólnak felnőtt hitelességgel, még ha e kettő anakronisztikusnak, egymást kizárónak is hangzik. Ellenben a Narniával, amely ugyan a gyermeki képzelőerőre, mesés-elképzelt világra épít, mégis roppant badarságokkal, idegesítő klisékkel működve. Híján van az érzelmeknek, a fordulatoknak, a “gyerekségeknek”. Számomra teljesen idegenül, egy felnőtt nem értő szemszögéből kerülünk a sodrásmentes történetbe, ezáltal végig kívül is maradva belőle.

Innen-onnan ötleteket lop (mielőtt félreértés esne, a filmről beszélek, és nem C.S. Lewis gondolatvilágáról), amelyekről tévesen hiszi, hogy a gyermeki mesék kellékei. Pedig marhára nem. Úgy téved, hogy az már döbbenetes! Például, amikor sor került a csatajelenetekre, egy (jó hosszú) pillanatig azt hittem, a 300 című, felnőtteknek szóló, korhatáros filmet látom. Felháborító!

Pedig ígéretesen indul, jó a felvezető sztori, érzelmekre méltán ható a kezdet, hogy aztán a szekrénybe lépve egy elhibázott mesevilágba cseppentsen. Se fordulatok, se gyermeki látásmód, se átélhető érzelmek. Semmi. Képek, csikorgó jelenetek, idegesítő és hiteltelen karakterek (nem látszik a boszorkány gonoszsága, nem látszik az oroszlán igazságos-lenyűgöző ereje), béna-ostoba befejezés, emlékmegőrző csattanó nélkül. Hát ki akar - akár gyermekként, akár felnőttként - ebbe a világba belépni? Mert én ugyan nem!

Szóval nem tudom, én vagyok-e 30 vagy a Narnia nem igazi mese? De azt hiszem, mind a kettő igaz.

Értékelés:

Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Játékidő: 140 perc

Rendezte: Andrew Adamson

Szereplők: Georgie Henley, William Moseley, Skandar Keynes, Anna Popplewell, Tilda Swinton, Jim Broadbent, Liam Neeson (hang), Rupert Everett (hang)

Forgalmazó: Fórum Hungary

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."