Filmkritika

Füles

Szilvási Krisztián kritikája
2009. augusztus 10. 11:22

A nagy öreg Woody Allen. Ezúttal egy friss filmje került terítékre. A Füles(eredetiben Scoop) 2006-ban készült, és az új Woody kézjegyekkel íródott. Azazhogy a már nem önmagában tévelygő neurotikus szerepkörben tündököl, hanem karaktere a cselekmény fogaskerék-fontosságú része.

Persze most is tekinthető  független “életnek”, de hát ettől Woody Allen a Woody Allen. Nagyon tudja azt, hogy karakterei önmagukban is megálljanak a kulisszák, cselekmény nélkül, de az utóbbi időben - mióta más műfajokkal és attitűdökkel is próbálkozik - figurái teljesen a cselekmény része(se)i. Míg korábbi díjnyertes filmjeiben, mint pédául a Hannah és nővéreiben vagy az Annie Hallban karakterei még úgy-ahogy elválaszthatók a történet egészétől, és önmagukban is mesélnek, a Füles-ben már (félve merem leírni: “csak”?) 100%-os tartozékai a sztorinak: majd’ minden esemény keresztülmegy rajta és fordítva.

Itt épp Scarlett Johansson-nal játszik “apát és lányát”, amolyan hagyományos (értsd: elcsépelt, klisés) össze nem illő párost. Nem működik rosszul a dolog, bár Woody és Scarlett tényleg tűz és víz (ég és föld?). Van köztük némi szexuális báj (nem feszültség), csipkedős-marakodós interakció, fiatal-öreg (bocsánat) taszítás.

A történet maga nem nagy szám, helyenként lapos is volt nekem. De a Füles beleillik az új Woody Allen filmek “kísérletező” (szabad ezt mondani vajon 40 év munkásság után…?) vonulatába. Értéke persze megkérdőjelezhető a már említett korábbi, díjnyertes filmjei tükrében, de ennek eldöntése úgysem a tisztem. Puszta szórakozásnak itt-ott csikorogva ugyan, de megteszi. Kíváncsian várom, mivel rukkol elő legközelebb a Nagy Illuzionista Woody Allen.

Értékelés:

Füles

Játékidő: 96 perc

Rendezte: Woody Allen

Szereplők: Scarlett Johansson, Hugh Jackman, Ian McShane, Woody Allen, Kevin McNally, Romola Garai, Charles Dance

Forgalmazó: Fórum Hungary

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."