Filmkritika

Fanboys - Rajongók háborúja

Olórin kritikája
2009. augusztus 11. 11:55

Bár a Star Wars mozifilmek korszaka immár évek óta leáldozott (sokak szerint így is két évtizeddel később, mint üdvös lett volna), a fejőstehén még mindig nem ürült ki, úgyhogy a szekér rendületlenül robog tovább. És nem csak a szélesvásznú eposzt kiegészítő rajzfilmes és élőszereplős sorozatok, képregények, játékok és könyvek formájában, hanem, igazi legendához méltón, az eddigi művekben megelevenedett univerzumon kívül is. Kyle Newman Fanboys – Rajongók háborúja című filmje Lucas űreposzának néhány elvetemült imádójáról szól, ennek megfelelően egy megmosolyogtatóan nem cool alakokkal teli, félőrült vígjáték, ami telis-tele van star warsos és egyéb popkulturális utalásokkal és gegekkel. Röviden: ez egy himnusz a geekekhez, ez pedig rendkívül hálás téma lehet. Kár, hogy nem sikerült kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. 

A történet szerint öt régi barát (mind Star Wars rajongó, természetesen) újra találkozik 1999-ben, néhány évvel azután, hogy a társaság szétesett pár olyan apróság miatt, mint a felnőtté válás – ami úgy istenigazából csak egyikükkel esett meg. Mivel Linus barátjuknak rákja van, és így nem fogja megélni a Baljós árnyak közelgő premierjét, a kis csapat tagjai úgy döntenek, hogy bepattannak egy furgonba, és elutaznak egészen a Skywalker Ranch-ig, hogy betörjenek Lucas szentélyébe, és haldokló barátjukkal megnézzék a film korai vágását. 

A Fanboys legnagyobb érdeme, hogy a geekek ökörködéséhez felvázol egy roppant emberi, átélhető, sőt, megható hátteret, ami a film szívévé  és lelkévé válik, és meglepően jól, minden giccs és túlzás nélkül működik. (Pedig Weinsteinék eredetileg ki akarták vágni belőle a rákos szálat, és csak masszív rajongói tiltakozásra hátráltak meg.) Ez azonban még csupán a cselekmény, a komikus alaphelyzet mozgatórúgója, és önmagában nem sokra elég – márpedig Newman filmje más téren meglehetősen keveset képes nyújtani. A tipikus road movie-ba oltott történet nehézkesen, epizodikus jelleggel döcög előre, és mintha az alkotók komoly bajban lettek volna annak kiötlésével, hogy mivel töltsék el az időt a Skywalker Ranch-ra való megérkezésig. Akadnak ugyan ígéretes szituációk (a Star Wars-Star Trek ellentétben több is gyökeredzik), de a bennük rejlő lehetőségek a vagy lapos és buta vagy túlzó és feleslegesen harsány poénoknak köszönhetően rendre kiaknázatlanok maradnak. 

Sőt, sokszor már maguk a szituációk is unalmasak: netes vakrandi egy kiskorúval, forró vegasi kaland két dögös macával, akikről persze kiderül, hogy prostik, összetűzés a rendőrséggel, és még lehetne sorolni. Ráadásul kijátsszák a nyomi kis geekbe szerelmes gyönyörű és intelligens lány (Kristen Bell) fárasztó kliséjét is, megspékelve az első csókig elvezető félreértésekkel és bonyodalmakkal, amik már 20 éve is elcsépeltek voltak. A viszonylag frappáns, de korántsem elég mulatságos cameók sem jelentenek sok vigaszt, és inkább csak arra jók, hogy a rajongó ötpercenként felkiálthasson, hogy „Ott van Carrie Fisher!... Ott meg Kevin Smith!... Hű, William Shatner!” Legalább Lucas örülhet, aki a filmkészítőknek bejárást biztosított a Skywalker Ranch-ra: áldását adta valamire, ami rosszabb, mint a Baljós árnyak. És ha már itt tartunk, ha más nem is, a Fanboys ezzel kapcsolatos utolsó sora valóban roppant frappánsra és viccesre sikeredett.

Értékelés:

Fanboys - Rajongók háborúja

Játékidő: 90 perc

Rendezte: Kyle Newman

Szereplők: Sam Huntington, Chris Marquette, Dan Fogler, Jay Baruchel, Kristen Bell, Carrie Fisher, Ray Park, Joe Lo Truglio, Danny Trejo, Billy Dee Williams, Seth Rogen, Allie Grant, Christopher McDonald, William Shatner

Forgalmazó: Odeon

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."