Filmkritika

G.I. Joe: A kobra árnyéka

Farkas Ádám kritikája
2009. augusztus 6. 11:56

A G.I. Joe - projekt sokáig jegelve volt a világpolitika aktuális eseményei miatt, ezért eddig a Transformerekre hárult a feladat, hogy a mozikban a nosztalgia könnyeit csalják a Hasbro-univerzumban nevelkedett, azóta fiatal felnőtté cseperedett nördök rajzfilmeken megdioptriásodott szemébe. Most azonban végre csatlakoznak hozzájuk a szuperkatonák is, hogy látványos akció keretében rabolják el az időnket és mérjenek halálos csapást az idegeinkre.

Nem akarok a “suspension of disbelief”-dumával jönni, de sajnos pont ez, a kétkedés tudatos mellőzése nem jött nekem össze, amíg a filmet néztem. Ha a Csillagok háborújáról, vagy akár a fent említett Transformersről van szó, akkor szinte egyértelmű, hogy az ember agya kikapcsol, nem érdeklik sem a fizika, sőt tovább megyek, a józan ész törvényei sem, mert tudja, hogy ez itt egy alternatív világ, ahol minden megtörténhet. Hatalmas kutatóállomás az Északi-sark alatt? Oké, ismeretlen technika, hatalmas pénzek, miért ne. Láthatatlanná tevő köpeny, ami lefényképezi ami mögöttünk van és azt vetíti magára? Lehet, hogy pár éven belül ilyen is lesz, rendben van. De amikor a szupertitkos alakulat fényes nappal, Párizs utcáin tart bemutatót a teljes arzenáljának felvonultatásával (amiből csak a katonát Supermanné alakító szuperpáncél ér darabonként egymillió dollárt – szerintem ha lenne akár ehhez hasonló is, már a sisak a duplájába kerülne), egyetlen autó megállítása miatt, azt már nehezen tudom megemészteni. Mint ahogy azt is, hogy a lőgyakorlaton 20 pontból tizenkilenc elért találat a számítógép szerint 99%-os teljesítményt jelent. Vagy azt, hogy a lezuhanása esetén egy fél országot elpusztítani képes repülőt elég csak magasabbra vinni, már lehet is kiugrani belőle. Mert onnan gondolom nem esik vissza ugyanúgy, mint ahogy tette volna 50 méter magasból. Három ilyen akció után kezd arra gyanakodni az ember, hogy itt egy jelenet megírása és elkészítése kimerült annyiban, hogy mutassunk rengeteg eksönt és CGI-t amíg valami nem durran nagyot, és ott vághatjuk is félbe, jöhet a következő.

A látvány persze igyekszik lehengerlő lenni, meg kell hagyni, Stephen Sommers és csapata jó sok munkát ölhettek bele. A baj csak az, hogy itt a hangsúly a minőség helyett a mennyiségen van. Kicsit egysíkú, fantáziátlan megoldások mindenütt, a robbanás mindig hatalmas, de nem repülnek felénk izzó fémdarabok, nem látunk belső nézeteket az utolsó túlélő szemszögéből és más, mára már megszokottnak tekinthető nyalánkságokkal sem kényeztetnek minket a készítők. Kicsit a nyolcvanas évek színvonalára emlékeztet az egész, amikor minden robbant, aztán legfeljebb megnézhettük ugyanazt közelebbről vagy távolabbról, és ennyi. Ennél azért többet vártam, 2009-ben.

Azt persze mondanom sem kell, hogy ezzel a filmnek annyi is. Egy percig sem vártam, hogy a fönt említett hibákért majd kárpótol a nagyszerű színészi játék és a jól megformált karakterek tömkelege, ez a műfaj nem erről szól. De arra azért odafigyelhettek volna, hogy a főhőst játszó Channing Tatumba beleverjenek egy kis életet vagy szóljanak neki, hogy néha játsszon is; mert nála kevésbé karizmatikus jófiút ebben a kategóriában Shia LeBeouf transformerses alakítása óta keveset láttam. Neki viszont mázlija volt azzal, hogy ez senkit sem érdekelt akkor, amikor ezertonnás robotok gyalultak le fél városokat a feje fölött.

Itt viszont nem jön a segítség, szegény Joe-k egyedül próbálják meg bebizonyítani, hogy egy nyári akciómozit effélék nélkül is elvisznek a kigyúrt hátukon. Talán a második részben sikerül, most sajnos nagyon nem ment. Gyerekkorukat újraélni vágyó felnőttek helyett legfeljebb igazi gyerekeknek lehet szórakoztató. Csak bele ne aludjanak.

Értékelés:

G.I. Joe: A kobra árnyéka

Játékidő: 107 perc

Rendezte: Stephen Sommers

Szereplők: Adewale Akinnuoye-Agbaje, Christopher Eccleston, Joseph Gordon-Levitt, Byung Hun Lee, Sienna Miller, Rachel Nichols, Ray Park, Said Taghmaoui, Channing Tatum, Marlon Wayans, Dennis Quaid

Forgalmazó: UIP - Duna Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Steven5
#3, 2009-09-21 20:12:05

Gyenge film, eröltetett sztori, bizonytalan színészek, gagyi trükkök, kiszámítható cselekmény. 2/10

Spawn
#2, 2009-08-08 17:33:08

Nekem tetszett a film. Én pont erre számítottam egy “G.I. Joe” mozitól. Persze vannak benne logikátlanságok, meg a realitástól is messze van, de nem is számítottam dokumentumfilmre, amikor beültem megnézni. Nekem ez kellemes csalódás volt ellenben például a Transformers 2-vel, amiben picit, meg a Harry Potter 6. részével, amiben pedig nagyot csalódtam most nyáron.

magdika78
#1, 2009-08-07 09:12:41

Affene! Pedig meg akartam nézni. Olyan ígéretes az előzetese… Most mi legyen?

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."