Filmkritika

Utolsó látogatás

Farkas Ádám kritikája
2009. május 15. 13:28

Mindenképpen tegyünk egy kitérőt a mosdóba, mielőtt beülünk erre a filmre, ugyanis hosszú darabról van szó: több, mint két óra, egész pontosan 133 perces. Az pedig, hogy ennyi kockából hogy nem sikerült kihozni egy kerek történetet, hatalmas rejtély.

Adva volt egy hasonló című regény, Evelyn Waugh tollából, amit 1943 és 1944 között írt, tehát akkoriban a bomlófélben lévő Brit Birodalom és az elhülyült, de még mindig kőgazdag arisztokrácia és az osztályharc (vagy nemharc) témája bőven a kortárs irodalom tárgyköréhez tartozott; semmi szükség nem volt még arra a múltba révedő, hagymázas giccsre, amivel a későbbi idők gyermekei szoktak idillt festeni egy letűnt korról (ld. még a XIX. század angol gótikáját, hogy egy angol példánál maradjunk). Oda akarok ezzel kilyukadni, hogy sajnos ezzel a mázzal van bekenve ez filmadaptáció is, nagyon-nagyon-nagyon vastagon.

Ez pedig az egyébként jó történet (amiből egyébként készült már sorozat is, ’81-ben) felhőtlen élvezetének rovására megy. Főszereplőnk ebben egy kezdetben wannabe (később pedig igazi) festő, a középosztálybeli családból származó Charles Ryder (Matthew Goode), aki Oxfordba kerülve megismerkedik egy ifjú lorddal, Sebastian Flyte-tal (Ben Whishaw) és ezzel kezdetét veszi egy érzelmileg igen viharos barátság, aminek folytán Charles kellő betekintést nyer a gazdagok és előkelők világába és a látottak olyannyira elvakítják szegényt, hogy a hatásuk alatt néha bizony ő sem tudja, mit tesz, és miért.

Sajnos azonban ez nekünk sem mindig világos, annyira elnyomja az egészet a kényszeredett romantika és az ennek mindent alárendelő történetmesélés, ami néhol sajnos túl széles ecsetvonásokkal próbálja meg elénk festeni azt, ami ennél azért több figyelmet érdemelt volna. Vegyük például a karaktereket: olyanok, amilyenek a film elején, változásnak végig semmi nyoma. A főhős és a szereplők többsége eleve ugyanúgy néz ki: a bőröndjét az oxfordi beiratkozása előtt bepakoló Charles és a végkövetkeztetést magában levonó, évtizedeket öregedett, tapasztalt férfi még egy árva (ősz)hajszálnyit sem változik semmit. Így vannak ezzel a többiek is; karakterfejlődésnek semmi nyoma, itt kőbe vésett személyiségjegyek állnak szemben sziklaszilárd személyiségekkel, és már csak a túljátszottság az, ami még fárasztóbbá teheti őket: az idős lord (Sir Michael Gambon) az egyedüli, akinek a játékát szívesen néztem volna még - kár, hogy ő csak mellékszerepet kapott.

Apropó szembenállás: a vallásosság (konkrétan a hardcore római katolicizmus) és az ateizmus szembenállása, aminek láthatóan nagy szerepet szántak az alkotók, szintén kicsit nevetségesre sikerült. Az az érzésem, hogy ezt az egyébként csak elég komplikált emberi érzelmekből összerakható, végig jelenlévő feszültséget erre az egy súrlódási pontra próbálták visszavezetni, pedig már mi nézők is felfoghatjuk (kb. már a film közepe táján), hogy dehogy szól itt minden a vallásról, inkább valaminek (leginkább egy életfelfogásnak, az arisztokrácia senkinek megfelelni nem akaró, ironikus módon a saját ideáljainak magát mégis vakon alárendelő viselkedésének) az allegóriáját magyarázták itt annyira félre, hogy abból egy egyszerű adok-kapok lett. Katekizmus az egyik oldalról, kamaszos lázadás a másikról. Ennél azt hiszem, többet érdemelt volna ez az egyébként érdekes konfliktus.

És többet érdemelt volna a regény is, amiből ez az adaptáció készült. Kaptunk ugyan gyönyörű helyszíneket, korhű ruhákat és autókat, romantikázást a húszas évek Velencéjében, de ha ezeknél többet várnánk, akkor ebből a kategóriából inkább nézzük meg még egyszer Mr. Ripley kalandjait. Abból (legalábbis azt mondják, akik olvasták is) a film a jobb.

Értékelés:

Utolsó látogatás

Játékidő: 133 perc

Rendezte: Julian Jarrold

Szereplők: Matthew Goode, Emma Thompson, Michael Gambon, Greta Scacchi, Tom Wlaschiha

Forgalmazó: Budapest Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."