Filmkritika

Szamszára

Szilva kritikája
2004. január 5. 21:33

Tashi több mint három éves meditációt fejez be egy mindentől elzárt, hegyi remetelakban. Visszatérve a kolostorba a szerzetesrend életét Tashi mégis felkavarja a sikeres próbatétel után. Feléled elrejtett szexuális ösztöne, éjszakánként verítékes álmok gyötrik. Viselkedése egy mulatságot is megzavar - a fiatalember a koreográfiát feledve földbe gyökerezik egy szoptatós anyuka domborulatai láttán. Az ifjú dalai láma úgy gondolja, Tashi-nak pihenésre lenne szüksége, ezért kisebb társasággal elküldi a közeli településre szüretre. Itt ismeri meg Pemát, aki megingatja eddigi elhivatottságában.  Hosszas gyötrelem után a világi élet mellett dönt, feleségül veszi Pemát. Megismeri a „hús örömeit”, a kemény munkát, a féltékenységet, a döntéseinek súlyosságát. Családapa lesz, együtt küzd a falubeliekkel a jó termésért,  megélhetésükért, s megállja a helyét.  (Jaj, hogy izgultam érte, hogy ügyes legyen.)De az irigység, az üzleti élet nehézségei, a saját emberi gyengesége mind felkészületlenül érik.

A film végére válaszút elé kerül… mi az igazi gyengeség? Ha lemond (megfutamodva?) a világi életről, a családdal, szerelemmel, szeretettel járó felelősségről, erről a szép küzdelemről és visszamenekül a hívságoktól mentes csendes szerzetesi életbe? Vagy ha hitét, békességét feláldozza a testi szerelemért és “egyszerűbb”  életért? Az indiai Ladakh tökéletes helyszínnek bizonyult a film forgatására - igazi buddhista paradicsom - és a jól kidolgozott karakterek (a két főszereplő mintha helybéli lakosnak született volna és nem nagyvárosi színész lenne), a hiteles dialógusok, a békés szeretet még azokat is megérinti akik belefáradnak majd a feliratok olvasásába a két óra alatt.

Értékelés:

Szamszára

Játékidő: 138 perc

Rendezte: Nalin Pan

Szereplők: Shawn Ku, Christy Chung, Neelesha BaVora, Tenzin Tashi

Forgalmazó: Budapest Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."