Filmkritika

Hontalanul Afrikában

Szilva kritikája
2004. január 5. 21:10

A náci Németországból még a háború kitörése előtt menekülni kénytelen a német-zsidó Redrich család. Az ötéves Regina szüleivel Jettellel és Walterral egy kenyai aprócska faluban próbál új életet kezdeni. A kislány tolmácsolásában követhetjük végig napjaikat, beilleszkedésüket a helyi életbe. Édesapja korábban ügyvédként dolgozott odahaza, ám itt földművesként kell megállnia a helyét. Az édesanyja eleinte azt gondolja, helyzetük átmeneti és hamarosan hazamehetnek. Csak a kislánynak sikerül szinte nyomban megbarátkoznia a szokatlan környezettel, a helyi emberekkel. Hamar barátra lel, szakácsuk Owour igazán bölcs és szeretetreméltó fekete férfi. S míg otthonról érkeznek az elkeserítő hírek szeretteikről, ezalatt az élet itt zajlik. Jettel, a feleség a film elején meglehetősen nehezen lopja be magát a nézők szívébe. Idegenkedő, sznob természete, kényeskedése szabályszerűen bosszantó. Aztán a házaspár válsága kapcsán előbukkan a sebezhető, törékeny nő. Walter a tökéletes férj, aki küzd családjáért, hazájáért és hitéért egy lehetséges visszatérésért, nem hasonul meg, ezt a pasit akarni kell még maláriásan is. 

A szülők majdnem elveszítik egymást. Jettel beleszeret Afrikába, éppolyan hévvel mint kislánya, s már igazi otthonként tekint a farmra, mikor váratlanul hadifoglyokká lesznek Kenyában, mert az angol fennhatóságú területen “kitör” a diplomáciai háború.  Az asszony, menti, ami menthető - férje életét, s közben a házasság kis híján odavész. Hite meginog, bizalmát veszti a család egységében. De hát ez nem csak a háború vihara miatt történik meg velük? Aztán mégis, újra megtalálja egymást a három ember, a háború is végetér. Regina és Owour szoros barátsága és a filmben vissza-visszatérő dallam belemarkol a szívünkbe. A gyermeki tiszta szeretet, az otthonná lett menedék, a szenvedélyeket ébresztő afrikai táj és lét magával ragadja a nézőt.

A zene telitalálat, mindig jókor bukkan fel és felidézi a búcsú keresű ízét a szánkban. A filmet megtekintve elkerülhetetlenül megfogalmazódik bennünk a gondolat, élhetünk máshol, különbözhet a bőrünk színe, lehetünk szegények, de a szívünk egyformán szeret, ugyanúgy. Reménytadó gondolat. Igazad volt Filmakadémia… Ezért járt egy Oscar!

Értékelés:

Hontalanul Afrikában

Játékidő: 141 perc

Rendezte: Caroline Link

Szereplők: Karoline Eckertz, Matthias Habich, Juliane Koehler, Lea Kurka, Merab Ninidze, Sidede Onyulo

Forgalmazó: Budapest Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."