A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_sessiononr26bts9bs1udupd4jdmfu1johr7g5s): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: A pokolból - Moziplussz.hu
Filmkritika

A pokolból

Szilvási Krisztián kritikája
2004. január 5. 10:58

Hasfelmetsző Jack - vagy ahogy a britek nevezik: Jack, the Ripper - kilétét ma is homály fedi. A gyilkosságsorozat óta eltelt több, mint 100 év, de még mindig csak teóriák vannak egykori személyére vonatkozóan. Ennek egyik magya-rázata az lehet, hogy egyesek szerint a szálak meglehetősen magasra (értsd: királyi ház) vezettek volna, ezt pedig jobbnak látták elkendőzni. A Pokolból forgatókönyve a hipotézisek közül az egyik legbotrányosabbra épül, amelyből a Hughes fivérek - akik először ragadtak együtt rendezői széket - dirigáltak sötét tónusú horrort.

Johnny Depp) van egy titkos fegyvere: ópium és abszint előidézte kábulataiban felszínre törnek prognoszta képességei, s megálmodja a gyilkosságokat. A gyilkos személyét azonban még így sem látja. Nyomról nyomra haladva (nem kevésbé kitűnő következtetései által) azonban felgöngyölíti azt az összeesküvést, amelynek célja egy örömlányokból álló csoport elhallgattatása volt, nehogy kitudódjon a trónörökös titka.

A Hughes testvéreknek sikerült Tim Burton-komorságú látványvilágot terem-teniük. Az egykori London macskaköves utcáit ellepi a szemét, a részeg, nemi vágyuk kielégítését kereső munkások tömege, a szakadt-pompázatú ruhákba csavart örömlányok hada. És a sötét, amely mocskos lepedőként, köddé alakulva lepi be a várost. Az egész film folyamán alig van fény, egy-egy gyertya vagy gázlámpa világítja meg csak a szobákat, sikátorokat. Ebben az atmoszférában és életstílusban könnyű dolga volt a Hasfelmetszőnek. A képek enyhén torzítottak, a kamera sokszor kicsit balra vagy jobbra döntött. Ez az ópium és abszint világa, ahol a bódító szerekbe való menekülés teljesen indokolt. Abberline felügyelő kábult álmainak zöldbe vont képei nagyszerűen harmonizálnak a Hasfelmetsző vöröstől csepegő felvételeivel. A zöld kergeti a pirosat és fordítva, a lényeges történések élénk, harsány színektől áznak, míg a hétköznapokra marad a szürkeség, a barna mattság.

Ian Holm szerintem kitűnő, míg Robbie Coltrane is megpróbálja kihozni a maximumot a szerepéből. Johnny Depp figurája hasonlatos Az álmosvölgy legendája-beli szerepé-hez, amennyiben Ichabod Crane és Abberline felügyelő is modern módszerekhez folyamodik a nyo-mozásában, s mindketten össze-ütközésben állnak feletteseikkel. A pokolból befejezése szerencsére nem teljes happy end, az ugyanis nem passzolna a film előző két órájához.

A Hughes-fivéreknek sikerült feléleszteniük Hasfelmetsző Jack mítoszát egy olyan filmmel, amely hangulatában a sötét Londont idézi. A komor atmoszférához időnként kevésnek érzem a feszültséget, kicsit jobban kidolgozhatták volna Hasfelmetsző “ténykedését”, de így is megéri megnézni. A képek lenyűgözőek, a hangok is eredetiek, nincsenek “beburkolva”, ezek pedig nagy hatással vannak a nézőre. Egy olyan hipotézist látunk, amely ugyan nem bizonyított, ám rendesen elgondolkodtat. Be kell látnunk, hogy 115 éve olcsón mérték az emberéletet.
Csak csendben teszem hozzá: ma sincs ez másként.

Értékelés:

A pokolból

Játékidő: 122 perc

Rendezte: Allen és Albert Hughes

Szereplők: Johnny Depp, Heather Graham, Robbie Coltrane, Ian Holm, Ian Richardson, Jason Flemyng

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."