Filmkritika

Vörös sárkány

siz kritikája
2003. december 26. 13:02

Szerencsésen fellélegezhettem, mikor kijöttem a moziból a Vörös sárkány után. A trilógia befejező darabja (amely kronológiailag valójában az első) ugyanis illik az előző kettő Hannibal Lecteres filmhez. Mind történetvezetésében, mind képi világában, mind pedig eszmeiségében. Ez pedig nem semmi, ha belegondolunk, hogy mindhármat más rendező jegyzi.

Itt is van egy nyomozó, Will Graham (Edward Norton), egy üldözött, Francis Dolarhyde (Ralph Fiennes) és a kettő között ott áll az örök Hannibal Lecter (Anthony Hopkins). Ám míg az első két filmben a nyomozó (Clarice Starling) egy erőteljes karakter volt, addig Will Graham szerepe hihetetlenül gyenge. Nincs meg az az egyensúly a Jó és a Gonosz között, amely Starling esetében megvolt. Látszólag hiába méltó ellenfele Graham Dolarhyde-nak, én nem érzem a két karakter között az ekvivalenciát. Dr. Lecter pedig eddigi legnagyobb passzivitását kénytelen elszenvedni. Ami nem baj, hiszen a film úgysem bírna el két ekkora karaktert egymás mellett, mint Dolarhyde és Lecter.

Anthony Hopkins hozza a tőle megszokott színvonalat, de az igazi kincs a filmben Ralph Fiennes. Olyan színészi alakítást nyújt, hogy végiborzongtam tőle a film 2 óráját. Félelmetesen láthatóvá válik, ahogy személyiségében a Jó a Gonosszal küzd. Két arcot mutat, de annyira kettőt, mintha két külön színész is játszaná. És ezért van halálra ítélve Graham sablon-figurája, már ha a színészi kihívást vesszük alapul. Egyszerűen kétdimenziós, míg Dolarhyde hálás szerepe egyszerre minimum három (Graham - jó; Dolarhyde - jó és gonosz). Mellette csak egyvalaki rúg labdába a vásznon - Reba McClane (Emily Watson). Valami olyan természetes-séggel alakítja a vak lányt, ha nem ismerném, azt hihetném, valóban világtalan. A film csúcspontjai pedig Fiennes és Watson közös jelenetei. Szikrázik köztük a celluloid (huh!), s amikor együttesen színre lépnek, nem marad semmi és senki a vásznon - csak ők ketten. Olyan kontraszt van a két karakter között (a Végletes Jó és a Végletes Rossz), hogy szinte égeti a retinánkat. Zseniális, amit ők ketten a vásznon művelnek!

A film atmoszférája kevésbé álomszerű és groteszk, mint a Hannibál esetében, de azért még a negatív tartományban marad - és ez jó! A Gonoszság túlteng a történetben, s ez nagyon jól átjön a vásznon is. A sok sötétben játszódó jelenet nagyszerűen érzékelteti a sztori “lelkiállapotát”. Szerintem sem Buffalo Bill (A bárányok hallgatnak), sem Hannibal Lecter (Hannibal) nem volt annyira esendő és gonosz egyszerre, mint Dolarhyde. Ő igazi áldozat és gyilkos egyszemélyben.

Kitűnő film a Vörös sárkány, s ezentúl megfontoltabb leszek, amikor hősködve vágyom arra, hogy a Gonosz szemébe nézhessek! Hiszen ki tudja, a rémálmok időnként képesek valóra válni…

Értékelés:

Vörös sárkány

Játékidő: 124 perc

Rendezte: Brett Ratner

Szereplők: Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Emily Watson, Harvey Keitel, Mary-Louise Parker, Philip Seymour Hoffman, Anthony Heald

Forgalmazó: UIP - Duna Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."