Filmkritika

Evan, a minden6ó

Czehelszki Levente kritikája
2007. augusztus 8. 19:48

Emlékszik még valaki a Minden6ó című filmre? Jim Carrey kapott benne isteni hatalmat a Morgan Freeman játszotta Atyától. Volt néhány nevettető pillanata. Na, ha megvan, akkor most mindenki felejtse el a francba, mert tárgyalt filmünknek, a második résznek nem sok köze van hozzá.

Mivel Jim Carrey nem vállalta a folytatást, a stúdió úgy döntött, inkább az első részben mellékszereplő, azóta pedig a 40 éves szűzzel és A család kicsi kincsével befutott Steve Carellt teszik meg főszereplőnek. Az Evan, a minden6ó, ellentétben az első résszel tehát a korábbi gyűlölt híradós kollega, azóta pedig képviselővé választott Evan Baxter életét kíséri tovább, akinél hogy, hogy nem, megjelenik a Morgan Freeman-féle Isten. Most éppen bárkát kell építenie, amit az Úr azzal próbál elősegíteni, hogy tökkelütött hülyét csinál belőle ország-világ előtt. Tiszta sor, nem?


Meg van ez magyarázva persze a filmben, azzal, hogy ezáltal majd összetartóbb lesz a család, csak ez minket egy idő után már sajnos nem érdekel, ugyanis a film ott bukik el, ahol az első rész is csak helyenként brillírozott. Nincs benne ugyanis semmi fergeteges, emlékezetes poén. Viszont visszatérő poénforrás, hogy gyakran leszar valakit valamilyen állat. Haha.

Evan Baxtert, mint apucit kellően szétszórtnak kéne látnunk. Családja gyakran rója fel neki munkamániáját, három fia pedig szeretethiánytól szenved. Ez azonban nincs kellően érzékeltetve: Evan szemmel láthatóan szereti a kölykeit, és még csak a nemtörődömséget se róhatjuk fel neki, egyszerűen rohadt elfoglalt képviselősége első hétében, amit az überfinnyás család képtelen felfogni. Használhatatlan filmes apukákból egy szovjetuniónyi hadsereget lehetne összeállítani, de Evan Baxter még közlegény se lehetne köztük. Azt meg már végképp nem veszi be a néző gyomra, hogy a húszéves „gyerek” odamegy az apjához azzal a szöveggel, hogy inkább teszi ki magát közröhej tárgyának, mint a városlakók által lenézett bárka egyik építője, csak, hogy az apjával dolgozhasson, aki úgy hiányzott neki, amíg képviselősködött. Feltételezem a forgatókönyvíróknak nincsen tízévesnél idősebb gyerekük. (Bár a kész művet látva azon se csodálkoznék, ha ők maguk se lépték volna még át a bűvös tízes életkort.)


A színészi játékra viszont nem lehet panaszunk: Steve Carell nagyon jó lenne, ha a karaktere megengedné, sajnos azonban most nincs lehetősége még egyetlen olyan sziporkára sem, mint amilyet az első részben láthattunk, amikor Bruce élő adásban őrjítette meg. Szegény Carell-t azonban nem hagyja kibontakozni a humortalan forgatókönyv, így szépen lassan elsüllyed a középszerűség mocsarában. A veterán Morgan Freeman kellően bölcs és szeretnivaló. (És mint Istennek, rendkívül fantáziadúsan szinte mindig talpig fehérben kell lennie.) A mellékszereplőkre se lehet panasz semmilyen tekintetben: az egydimenziós figurákat a karakternek megfelelő mélységgel töltik meg, ezáltal kihozván belőlük a maximumot.


Operál még a film a jó öreg „korrupt politikus”-szállal is, persze csak olyan szinten, amit egy nyolcéves gyerek már felfoghat. Igazi családi banzájnak készült ez a film, ez tagadhatatlan: megkapjuk a havi adagunkat szeretetről és összetartásról, és a fiatalabb nézők örömére teli van állattal. (Akik néha ugyan néha lehánynak egy-egy szereplőt, de ez mellékes: a Cartoon Networköt nézve is ezt látná a gyerek.)


Nem az Evan, a minden6ó lesz a nyár sikerfilmje. Odaát szolidan eltaknyolt, itthon már a bemutató előtt is játszották több helyen premier előtt, hogy kicsit „felfusson” a film. Ez vagy annak tudható be, hogy senki se tudja, hogy ez egy folytatás, vagy annak, hogy mindenki tudja, hogy ez egy Jim Carrey-mentesített folytatás, ami általában nem sok jót jelent (Dumb és Dumber 2, A Maszk fia és ha lehet hinni a pletykáknak, a készülő Ace Ventura fia). Amennyiben valaki a gyerekét is vinné nyáron a légkondicionált mozitermekbe, és mégsem a galaktikus robotok háborújára akarja elvinni, akkor az Evan, a minden6ó egyszeri és egyszerű szórakozásként fog megmaradni emlékezetében, már ha megmarad egyáltalán. Más kérdés, hogy a gyerek jó eséllyel inkább a galaktikus robotok háborúját akarja majd megnézni.

Értékelés:

Evan, a minden6ó

Rendezte: Tom Shadyac

Szereplők: Steve Carell, Lauren Graham, Morgan Freeman, Wanda Sykes, John Goodman, John Michael Higgins, Ed Helms

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."