Filmkritika

A kiskirály

Lovas Nándor kritikája
2004. január 5. 10:28

A centralizált szovjet gazdaság bukása után felemelkedett a piaci társadalom. Azok, akiket előtte elnyomtak, hamarosan óriási vagyonra tettek szert. Az általában zsidó származású üzletemberek befolyásos iparmágnásokká váltak, őket hívják Oroszországban kiskirályoknak. Ehhez a réteghez tartozik a film főhőse Platon Makovszkij is, akinek befolyása nem csak az iparban, hanem a médiában is jelentős. A film az ő karriertörténetét meséli el, azt, hogy a kezdetben szakdolgozatok írásával pénzt kereső férfi, hogyan válik egyre sikeresebbé és gazdagabbá. A történetben sok a párhuzam a híres orosz ipar- és médiacézár Borisz Berezovszkij élete között, a rendező, Pavel Lungin elismerte, hogy Berezovszkij bizonyos szempontból alapul szolgált a filmhez, ám azt határozottan elutasította, hogy az ő portréja lenne. A kiskirály összetett kérdéseket boncolgat. A pénz, a hatalom és a politika kapcsolata az emberrel egy sajátos szemszögből bemutatva, amelynek középpontjában Platon Makovszkij áll. Platon egy bonyolult karakter, az élet minden területén a szabadságot, a függetlenséget hajszolja. Egy rendkívül tehetséges üzletember, aki 44 évesen eléri karrierje csúcsát, és megpróbál nem összetörni a teher alatt. Szeretne kiszabadulni és nyugodt életet folytatni, a benne munkáló becsvágy azonban nem engedi, hogy megfutamodjon. Egy “keresztapás” jellem, akinek a birodalom, amit felépített megtölti az egész életét. A Platont játszó Vlagyimir Maskov (Amerikai rapszódia, A szélhámos) tökéletes választás a szerepre. Az orosz színész zseniálisan alakítja ezt az ellentétes figurát, erőteljes játéka szinte vibrál a vásznon. 

Pavel Lunginnak nagyon fontos volt, hogy ő rendezhesse meg a filmet, és ez látszik is a munkáján. A gondosan felépített szerkezet eredményeként, az idősíkok közötti folyamatos ugrálás ellenére, a történet végig logikus és követhető. A fordulatos cselekmény (forgatókönyv Juli Dubov Bolsaja pajka című könyve alapján) nem tartalmaz üresjáratokat, leköti a nézőt az utolsó filmkockáig.

Értékelés:

A kiskirály

Játékidő: 128 perc

Rendezte: Pavel Lungin

Szereplők: Vladimir Mashkov, Mariya Mironova, Levani Outchaneichvili, Aleksandr Baluyev, Andrei Krasko

Forgalmazó: Best Hollywood

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."