Filmkritika

Transformers

Farkas Ádám kritikája
2007. július 4. 18:31

Minden rendes gyereknek, aki a kilencvenes évek elején-közepén élte a fogékony korszakát, volt Transformere. Ha nem volt, akkor a padtársáéval zúzta le a támadó zsírkrétákat, de a lényeg az, hogy senki nem ment el a fröccsöntött óriásrobotok mellett: volt, aki imádta, és volt, akit hidegen hagyott. Nem túl nehéz megjósolni: hasonlóképp lesz ez a filmmel is.

Sok mozgóképrajongó kacagott föl gonoszan akkor, amikor elkezdték játszani a film előzetesét a mozikban. Furcsának tűnt, hogy miért pont most, a kultusz halála után sok évvel akarnak még egy bőrt lehúzni autobotékról (eredetileg egyébként G.I. Joe-t keltették volna életre - azért ő sem mai gyerek - de az iraki háború közbeszólt). Ha nem helyeznek nagy hangsúlyt a megvalósításra, akkor több, mint valószínű: a film akkorát bukott volna, hogy azt elképzelni is nehéz. De itt jött a képbe Michael Bay és Steven Spielberg, akiknek már a neve sejttette azt, hogy egy erőtlen parasztvakításnál itt azért valami nagyobb dolog van készülőben.

Nagyobb is lett, méghozzá egy dolog miatt: ez természetesen a látvány. Jó szokása az akciófilmeket készítőknek, hogy már az előzetesekbe beletuszkolnak minden értékelhető jelenetet, így aztán moziban a meglepetés elmarad, mi pedig joggal érezzük úgy, hogy átvertek minket. Szerencsére ebben az esetben ilyesmiről szó sincs – nem akarok túlozni, de talán még sohasem láttam ennyire pörgő és látványos akciójeleneteket filmen, a minőségükről már nem is beszélve. A történet egy katonai bázison kezdődik, és már a film első 5 percében ízelítőt kaphatunk a zúzdából, ami folytatódik a sivatagban, autópályán, a levegőben és Los Angeles belvárosában. A fent említett robotok pedig olyan intenzitással és kecsességgel képesek előadni a rombolást, hogy az ember csak kapkodja a fejét, és néz, mint a moziban. Olyan élmény ez, amit multiplexben kell átélni, hatalmas vászonnal és dübörgő hangrendszerrel – az egyik ámulatból a másikba ejtő monumentalitás és a székbe passzírozó dübörgés sajnos mind hiányozni fog a dvd-változatból.


Ha a film erényeit akarnám felsorolni, akár meg is állhatnék itt. Nem mondhatom viszont azt, hogy csak a látvány jó, minden mást pedig elrontottak, mert ez távol állna a valóságtól. Inkább úgy fogalmaznék: a látvány fantasztikus, a többit pedig legalább nem rontották el. Nyilvánvaló, hogy valamilyen kerettörténetet azért gyártaniuk kellett a filmhez, de ezt sikerült úgy megoldani, hogy legalább ne fájjon. Sablonosnak sablonos - de itt elnézzük. A főszerepet játszó Shia La Beouf és a megszerzendő jócsajt alakító Megan Fox legalább nem túlszerepeltetett arcok, viszont ügyesen megoldják a rájuk bízott feladatot. Nyílván csak asszisztálnak a hatalmas robotok harcához, de egy ilyen filmnél ki kérne rajtuk számon ennél többet?


Persze van olyan is ami idegesített, nem tagadom. Helyenként felüti a fejét az úgynevezett ”Jar-Jar-betegség”, amikor az alkotók a fiatalabb nézők kedvéért Szezám-utcát csinálnak a filmből, vicces karakterekkel, ez esetben bújócskázó, pisilő és miniatűr robotokkal. Nem mondom, némelyiken azért lehetett nevetni, de legtöbbször sajnos inkább voltak idegesítők ezek a kis betoldások, amik a legprimitívebb módon próbálják megkedveltetni a nézővel a filmet. Primitívebb (na jó, meg a nagyon fiatal) nézőknél ez akár sikeres is lehet, de garantálom, hogy a többség nem ezen fog szórakozni. Ezekért kár volt, na.


De félre a kukacoskodással: ez a mozi érdemes rá, hogy elmenjünk és megnézzük. A Transformers-rajongók ugyan kifogásolták, hogy a készítők nem az eredeti figurákat vették elő, de hát istenem, haladni kell a korral, hülyén is néznének ki az eredeti, bumfordi robotok, ahogy földhöz csapkodják egymást és helyből ugorják a fél kilométert. Vigasztalja a rajongókat az, hogy a hang az eredeti, több mint 20 év után ugyanazok adják a szinkront, akik anno a sorozatban is. Legyünk újra nyolcévesek és szurkoljunk Optimus Vezérnek hogy legyőzze a gonosz Megatront, aki elpusztítaná az emberi fajt – mert most csak ez számít.

Értékelés:

Transformers

Játékidő: 144 perc

Rendezte: Michael Bay

Szereplők: Shia LaBeouf, Tyrese Gibson, Josh Duhamel, Rachael Taylor, Megan Fox, Anthony Anderson, John Turturro, Jon Voight

Forgalmazó: UIP - Duna Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."