Filmkritika

Vaskabátok

Czehelszki Levente kritikája
2007. június 24. 19:10

Rejtély, miért nem bíznak némelyik minőségi film moziforgalmazásának sikerében a hazai kiadók. Igaz ugyan, hogy azok a remekművek, amelyek később kultfilmeknek bizonyulnak, általában dvd-n találják meg a közönségüket. Moziban csak szolid profitot hoznak, nullszaldósak, rossz esetben bukták. Így eshetett az meg, hogy a kinti bevételeket látván itthon nem találkozhattunk a moziban a Kamera által homályosannal, az Amerika kommandó: Világrendőrséggel vagy a Haláli hullák hajnalával. Ezutóbbi lenne a Vaskabátok készítőinek előző filmje, ami zseniális paródiája a George A. Romero-féle zombifilmeknek.

Olyannyira jól sikerült darab volt, hogy maga Romero meghívta a rendezőt (Edgar Wright) és a főszereplőt (Simon Pegg) cameozni tisztelete jeléül: zombiként tűntek fel a Holtak földjében. Felfigyelt a párosra továbbá Tarantino is, aki elismerését többek közt egy Grindhouse-beli kamuelőzetessel hálálta meg. A duó tehát lassan kultstátuszba emelkedik, amit legújabb filmjükkel, a Vaskabátokkal csak megerősíteni fognak.

Nicholas Angel (Simon Pegg) London legjobb rendőrének számít. Letartóztatási rátája 400%-al jobb társainál, amiért a yard vezetősége féltékeny is lesz rá, és áthelyezteti Sandfordba, egy békés, nyugodt faluba. Amikor azonban több furcsa baleset is történik a városban, Angel megpróbál összefüggést keresni a történtek közt, holott kollégái meg vannak győződve az esetek véletlenségéről, annyira ismeretlen fogalom náluk a bűn.


Az a csodálatos a Vaskabátokban, hogy minden kockájáról lerí a készítők film iránti tisztelete, és a témában megszerzett műveltsége. Olyan alapfilmek idéződnek meg általa, csak a filmbarátok számára látható módon, mint A jó, a rossz és a csúf, a Ragyogás, vagy a Léon, a profi, nem is beszélve a nyílt idézésekről: Bad Boys II, Holtpont. A klasszikusokat rejtetten, a „profánabb” darabokat nyíltan idézi. Mindezt a paródiahalmazt pedig úgy megcsinálni, hogy legyen egy normális, a fent említett alkotások nélkül is élvezhető története (ne amolyan Horrorra akadva 4-féle borzalmas, össze nem illő jelenetekben és színvonalon adják elő): le a kalappal a készítők előtt.

Nem csak filmek, hanem műfajok is megidéződnek a Vaskabátokban. A vígjátékí elemekből gyakran vált slasher horrorra, amikoris egy titokzatos csuklyás alak ténykedését követhetjük nyomon. Becsülendő, hogy bizony a britek ifjú reménységei nem kötöttek kompromisszumokat, és film azon jeleneteiben, ahol lehet erőszak – van is, bőven, és ezt nem szemérmeskednek nekünk nagytotálban bemutatni. Továbbá az amcsi borzalmak kommercionalizmusa sem jellemző tárgyalt filmünkre. Hány tengerentúli film tartalmaz olyan jelenetet, amiben a főhős nekifutásból fejberúg egy támadó szándékú vénasszonyt, amin mi percekig könnyezve röhögünk? Lehet tippelni.


Edgar Wright filmjét jó feszesre vágta, ami így kellően őrült tempót diktál, sokszor videóklipes elemekkel operálva, a mai trend szerint. Leginkább persze ez a módszer is a fentebb említett idealizált zsarufilmekre kacsint ki, a különös tekintettel a már említett Michael Bay-féle Bad Boys II-re. Ezzel egyben ellenpontozzák is azt, hiszen a film utolsó feléig nem túl magas a kilőtt golyók, vagy a látványos üldözések száma, inkább a „csendes” hétköznapokat követhetjük nyomon.

Nick Frost és Simon Pegg zseniálisak a főszerepekben. Mellékszereplőkként olyan nagy brit aktorok láthatóak, mint a Galaxis útikalauzos Martin Freeman, vagy Bill Nighy. Aki pedig kiszúrja Cate Blanchett és a rendező Peter Jackson (!) cameo-ját, az büszke lehet magára, mert tényleg figyelt. A Vaskabátok 121 perces hossza ellenére fél órának tűnik. A májusi lagymatag amerikai harmadik részek között igazi unikumként kezelendő. Habár félúton járunk csak, nem fukarkodom kimondani: az év egyik legjobb filmje.

Értékelés:

Vaskabátok

Játékidő: 121 perc

Rendezte: Edgar Wright

Szereplők: Simon Pegg, Nick Frost, Jim Broadbent, Timothy Dalton, Paddy Considine, Stuart Wilson, Martin Freeman, Bill Nighy, Rafe Spall, Cate Blanchett

Forgalmazó: UIP - Duna Film

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."