Filmkritika

A Gyűrűk Ura - A Gyűrű szövetsége

tufee kritikája
2004. január 5. 10:13

Furcsa. Kijöttem a moziból és nem éreztem semmit. Semmi extra bizsergés az ereimben, semmi hallucináció a film szörnyeiről. Körülbelül tíz percnek kellett eltelnie, mire rájöttem, mi történt: a Gyűrűk ura pontosan az volt, amit vártam! Tökéletes, káprázatos, lenyűgöző, elbűvölő, meseszép. Amióta élek, nem történt velem ehhez fogható filmélmény. A szemem előtt elevenedett meg kedvenc könyvem valamennyi szereplője. És tényleg úgy éreztem, mintha én is ott lennék!

A történetet nem regélem most el röviden. Egy az, hogy akkor feleslegessé válna a filmadatlap Tartalomjának írása, kettő pedig, hogy már a csapból is ez folyik. Inkább mesélnék magáról, a legendás Jacksoni Középfölde-világképről. Sok jelenetet kihagytak a könyvből és voltak, amiket máshogy meséltek el a készítők. Direkt írom többes számban. Úgy gondolom, ez a nagyszerű film (ha egyáltalán lehet filmnek nevezni ezt a csodát?) nemcsak Jacksonnak köszönhető. Ahogy ő fogalmazott: “Ezt a filmet rajongók készítették rajongóknak”. Visszatérve a jelenetekhez például nagyobb hangsúlyt fektettek Arwen, a tündekirálynő szerepére. Az ő “feladata” a könyvben elméletileg Aragorn (Vándor) “hazavárása”, de a filmben gyakorlatilag ugyanolyan szereplővé vált, mint az összes többi. Sokan elcsodálkoztak azon, miért hagytak ki vagy írták át olyan jeleneteket, amik igazán nem is voltak fontosak a könyvben, de nagyban kihatottak az összképre. Az esetleg nem jutott az eszükbe, hogy a film játékideje így is 178 perc lett, tehát ha benne maradtak volna azok a jelenetek is, nem lett volna ember, aki megnézte volna a Gyűrű szövetségét! Itt aztán ismét újabb kérdés vetődik föl, hisz a film három órája alatt egyszer sem éreztem azt, hogy unatkozom, ami igencsak meglepett. Az eleje sem indult be olyan lassan, mint Tolkien könyve, ahol nagyítónyi részletességgel lejegyzett mindent (pl. van az erdő, az erdőben fa, a fán levél, a levélen egy kukac). A kalandok folyamatosan követték egymást lineáris menetben, s közben megfeledkeztünk a látványról, annyira hiteles volt minden! A hobbitok termete a többi szereplőhöz képest BRAVÚROS! Alig volt néhány speciális effekttel dúsított jelenet, amit kifogásolt volna a szemem. Legtöbbször azon kaptam magam, hogy tátott szájjal bámulom a filmet. A szereplőgárda tökéletesnek bizonyult, mindenki olyan volt, mint a könyvben. Galadriel tündéri, Boromir vivódó, Aragron vagány, Gimli vérbeli törpe, Legolas kecses, a hobbitok pedig mulatságosak. Komolyan mondom, erre a filmre egyszerűen nincs tökéletes szó, még magyarázat se! Akadtak egyesek, akik kifogásolták a film néhány jelenetét, hibáját (például amikor a Szövetség havas tájon jár, felülről mutatják őket és mögöttük nincs lábnyom - már nem azért, de ha ilyen magasságból és ilyen sebességgel mutatnak valakit, ne is legyen látható már a lábnyoma!). Elrondnak igaza van. Az emberek gyarlók. Csak kötözködni és uralkodni tudnak, és ha valamit jobban csinál meg más, mint ahogy ők tudnák, máris belekötnek.

Végszónak pedig csak ennyit mondanék: ÉG VELED STAR WARS! Lucas, neked pedig abba kéne már hagynod a filmezést. Itt van egy igazi mesélő, aki nem a pénzért csinálja.

Értékelés:

A Gyűrűk Ura - A Gyűrű szövetsége

Játékidő: 178 perc

Rendezte: Peter Jackson

Szereplők: Elijah Wood, Ian McKellen, Cate Blanchett, Sean Astin, Sean Bean, Billy Boyd, Orlando Bloom, Hugo Weaving, Brad Dourif, Marton Csokas, Ian Holm, Christopher Lee, Dominic Monaghan, Viggo Mortensen, John Rhys-Davies, Andy Serkis, Liv Tyler és Karl Urban

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."