A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: fopen(/var/lib/php/sessions/ci_session5astt3rqptkmm5rtsdikpp33n18orfpj): failed to open stream: No space left on device

Filename: drivers/Session_files_driver.php

Line Number: 172

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: user (path: /var/lib/php/sessions)

Filename: Session/Session.php

Line Number: 143

Backtrace:

File: /var/www/moziplussz.hu/application/libraries/Ion_auth.php
Line: 91
Function: library

File: /var/www/moziplussz.hu/public/index.php
Line: 315
Function: require_once

Kritika: Pókember 3. - Moziplussz.hu
Filmkritika

Pókember 3.

Czehelszki Levente kritikája
2007. május 10. 00:05

X-Men vagy Pókember? A két legsikeresebb kommersz képregény, és a két legsikeresebb kommersz képregényes filmadaptáció. Mindkettő jó kezekbe került a filmrevitelkor, és mindkettőből szórakoztató, színvonalas filmsorozat készült. Kérdés, hogy a Sam Raimi vezette pókcsapat tudja-e tartani a szintet a harmadik részben is? Lássuk hát.

Pókember (Tobey Maguire) nem csak hálót, hanem házassági terveket is szövöget Mary Jane-nel (Kirsten Dunst). Az elhatározást tett azonban nem követheti, mert ami csak lehet, az belerondít a tervbe. Például kiderül, hogy a jó öreg Ben bácsi gyilkosa nem is az, akit hittünk, és hogy az igazi tettes szabadlábon van. (Thomas Haden Church alakításában, aki ráadásul akár kéttonnás Homokemberré is változhat, úgy mellékesen.) Mary Jane karrierje finoman szólva a béka alfele alá kerül. Az egykori Zöld Manó fia, Harry Osborn (James Franco) emlékezetét veszti egy összecsapásban, így nem emlékszik arra, hogy kit is kéne igazából utálnia. A Hírharsonánál meginog Peter Parker vezető Pókember-fotósi széke egy talpnyaló/tenyérbemászó újonc, Eddie Brock (Topher Grace) miatt. Egy szőkeség, a helyi rendőrfőnök modell-lánya is bonyolítja az összképet (Bryce Dallas Howard). Ráadásul egy meteorittal valami furcsa fekete izé érkezik, ami később Peter Parkert civilben és Pókemberként is egyaránt valami félőrült emós bájgúnárrá alakítja. Ennyi bonyodalom mellett csoda, hogy száznegyven perces a film?

Amint az a fentiekben látható: igen, kicsit sok a gonosz elem benne. (A viszonyok folyamatosan változnak, a fele Pókemberhez áll majd, a másik fele összefog, ez átköltözik amabba, nem egy egyszerű menet.) Attól tehát senkinek sem kell megijednie, hogy nem lesz elég ellenfél: sok is ez a jóból. Megkapjuk a Pókember-univerzum összes létező kulcsfiguráját, Gwen Stacy-stül, Venom-ostúl, csak az a kérdés, egy részbe sűrítve akartuk-e mindezt?


Ami meghökkentően béna a filmben, azok a látványelemek. Hihetetlen, hogy ekkora költségvetésből (258 millió dolcsi, csak a filmre, marketing nélkül) ilyen béna effektekre tellett csak! Sam Raimi valószínűleg érezte is a vesztét, mivel az akciójeleneteknél igyekszik menteni a menthetőt, azaz össze-vissza kapkodni a kamerát, hogy ne lássunk belőlük semmit. Leplezni viszont sajnos nem sikerül a harcjelenetek kínosságát, azt viszont eléri, hogy a film felére kifolyik a néző szeme. A legneccesebbek a venomos részek: hiába nézne ki Méreg valami überfélelmetes ellenfélnek, sokat levon a jeleneteiből, hogy mindenki látja, az ipse egyszerűen nincs ott.

Túl sok a filmben az érzelgős jelenet is. Amikor megjelenik May néni (Rosemary Harris), akkor már tudjuk, eljött az ideje a menetrendszerű lelkifröccs-félórának. Szerencsétlen karakter annyira idealisztikusan jóra lett megrajzolva, hogy minden jelenet végén azt várjuk, hogy jöjjön egy angyal és vigye fel karjaiban a mennybe. Oda e filmben még nem nyer bebocsátást, de rezonőrként azért mindig megszabja Pókember helyes jellemfejlődésének az irányát.


Családi film lévén néha a vígjátéki vonalat is erősíteni kellett. J. Jonah Jameson (J.K. Simmons – túl sok itt a J.) főszerkesztő az ügyeletes idióta a filmben, aki futószalagon szállítja a poénokat (mint a Taxi-sorozat Gibert felügyelője). Ennek kapcsán karaktere abszolút komolyanvehetetlen lesz. A hülyeség non-plus-ultrája viszont a teljesen rendszeridegen félóra, amikor Peter Parkert mindennapjaiban keríti hatalmába a Méreg ereje. A film itt jó ideig teljes egészében, és váratlanul átcsap vígjátékba. Parker kellemes zenére hülyül meg: közröhej tárgyát képezi a nyílt utcán, majd nagymenővé avanzsálódik a jazz-klubban lévő közönség szeme láttára. Nem mondom, hogy nincsenek benne humoros jelenetek, de az egésznek inkább olyan „miafrancvoltez”-utóíze van.


A túlzások filmje a Pókember 3. Túl sok barátnő. Túl sok ellenfél. Túl sok dráma. Túl sok konfliktus. Túl sok műfaj. Túl hosszú játékidő. Valahogy azonban az egész film (a CGI-jeleneteket leszámítva) mégsem süllyed el vasmacskaként a májusi kasszasikerek dömpingjének tengerén. A korábbi részek szerelmeseinek ajánlott, a többieket meg úgyse fogja behálózni.

Értékelés:

Pókember 3.

Játékidő: 156 perc

Rendezte: Sam Raimi

Szereplők: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church, Topher Grace, Bryce Dallas Howard, James Cromwell, Rosemary Harris, J.K. Simmons, Dylan Baker, Bill Nunn, Theresa Russell, Cliff Robertson, Ted Raimi

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."