Filmkritika

Charlie angyalai - Teljes gázzal

Szilvási Krisztián kritikája
2004. január 4. 12:20

Az első, 3 perces, vágás nélküli jelenet komoly akciófilmet sejtet. Ám az “átverés” szerencsére rögtön szerte is foszlik, mikor az angyalok, kiszabadított túszukkal együtt megszöknek a távol-keleti ország óriási duzzasztógátjának tetejéről. És elindul az egyik leglátványosabb, egészestés videoklip, amit valaha láttam.

McG, a videoklipszakmából jött rendező nem cicózik. Olyan látványt konstruál, amely képes felvenni a lépést a Mátrix szemkápráztatásával. Persze, azért ne vegyük túl komolyan ezt az összehasonlítást! Mindenesetre abban bizonyára veri a sci-fi trilógiát, hogy Charlie angyalai többet repkednek a Teljes gázzal-ban, mint Neo valaha. De ez szerencsére ebben a filmben a bájukra, s nem a kárukra válik.

Charlie angyalai második részét nem szabad komolyan venni, mint akciófilmet, mert a valóságtól való elrugaszkodása meghalad egy nagy halom képzeletet. Helyette tekintsünk rá úgy, mint egy szórakoztató látványorgiára, s akkor mindenfajta blaszfémia nélkül kijelenthető, hogy szórakoztató film. Bár részben magamat is megerőszakolom, mikor ezt mondom, de mégsem használnám a filmmel kapcsolatban a pocsék jelzőt. Hogy miért? Több okból sem. Egy: az angyalok (Cameron Diaz, Drew Barrymore, Lucy Liu) bájosak, s elég tisztességesen kijön karaktereik különbsége, eltérő attitűdjük. Kettő: a John Bosley-t (Bill Murray) váltó Jimmy Bosley (Bernie Mac) nagyon jó humorforrást szolgáltat John Cleese-vel és Matt LeBlanc-kel együtt. Három: a zene iszonyatosan jól van összeválogatva, kitűnően érzékelteti az egyes jelenetek hangulatát (pl. MC Hammer, Bon Jovi, Prodigy, Snoop Doggy Dog, Edwin Collins, Irene Cara). Négy: a látvány a Dick Tracyt meghazudtolóan színes, gyors (remek vágások), és kidolgozott (koreográfia). És öt: a film hangulatilag is összetett. Hol tényleg a Mátrix világában érezzük magunkat, hol az eredeti sorozat kulisszái között (bár ez ritka), hol pedig a 60-és évek film-noir hangulata ereszkedik ránk (a végén, a háztetős jelenetnél). És ez jó, bármennyire is értéktelen vagy giccses, jó!

történetre felesleges szót vesztegetni, a forgatókönyv tele van lyukakkal, mint egy megtermett ementáli sajt. A főgonosz, a nagy visszatérésére készülő Demi Moore méltatlanul kevés szerepet kap, s így nincs meg az angyalok jóságát egyensúlyba hozó standard gonosz oldal. A rosszak tábora megosztott, hol ez (Robert Patrick), hol az (Justin Theroux) az ellenség, ergo nincs igazi feszültség.

A Charlie angyalai első része nagyon nem tetszett. Akkor még a sorozatból indultam ki, vártam egy jól összetákolt történetet igazi drámával, igazi feszültséggel, s helyette kaptam egy jó nagy pofont. A Teljes gázzal esetében viszont már egészen máshogy feküdtem neki a témának, s így remek szórakozást nyújtott a film. Aki velem együtt így készül fel rá, az nem fog csalódni, sőt! A Charlie angyalai második része jó a szemnek (látvány), jó a fülnek (zene) és jó a szívnek (az angyalok, ha férfi az ember). Nem vár el túl sokat magától, s így is kell bevennünk. Egy olyan gyógyszer, mely tüneteket orvosol, de a betegséget nem szünteti meg. Viszont néha a tüneti kezelés is elég.

Értékelés:

Charlie angyalai - Teljes gázzal

Játékidő: 106 perc

Rendezte: McG

Szereplők: Drew Barrymore, Cameron Diaz, Lucy Liu, Robert Patrick, Luke Wilson, Bernie Mac, Matt LeBlanc, Justin Theroux, Crispin Glover, Demi Moore, Rodrigo Santoro

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."