Filmkritika

Veszett vad

siz kritikája
2003. december 26. 12:58

William Friedkinnek sikerült olyan filmekkel beírnia magát a filmek történetébe, mint a Francia kapcsolat, vagy az Ördögűző - méghozzá kitörölhetetlenül. Utóbbi filmjei azonban nem sikerültek túlzottan fényesre. Nos, ha a Veszett vaddal az volt a szándéka az Oscar-díjas amerikai rendezőnek, hogy vissza-tornázza magát a művészi élvonalba, hatal-masabbat nem is bukhatott volna. Ugyanis a Veszett vad az utóbbi évek leggyengébb, “A” listás színészeket felvonultató akciófilmje.

Sajnos eléggé egyoldalúan lehet csak írni a Veszett vadról, mivel a film röpke (ámde túlontúl hosszúnak tűnő) másfél órája alatt szinte lehetetlen olyan momentumot találni, amely a pro oldalt erősíthetné. Viszont annál tetemesebb a kontra kategória. A hivatásos zsoldos Aaron Hallam (Benicio Del Toro) ámokfutásáról szóló filmnek se íze, se bűze. Ugyan felvezetik a történetet az 1999-es koszovói bevetéssel, ám utána in medias res Hallam háborún kívüli gyilkolászásába cseppenünk. A kettő között pedig az égvilágon semmiféle összefüggést nem lehet felfedezni. Egyáltalán nincs megalapozva Hallam őrülete, egyszer csak gyilkolni kezd. Se jellemábrázolás, se pszichológiai “kórkép”, semmi. Csak a nyugdíjas korba lépett L. T. Bonham (Tommy Lee Jones), akit hirtelen előrángatnak egy erdő mélyéről, hogy kapja el Hallam-et, mivel felkutatásával az összes speciális egység kudarcot vallott. Mivel a két férfi kapcsolata sincs előkészítve, nincs valós, hihető konfliktus a filmben. Az egész üldözés esetleges, mintha forgatókönyv sem állt volna a stáb rendelkezésére, a történetet csak a meglehetősen limitált szereplő állandó jelenléte tartja össze.

Az akciójelenetek felölelik az összes létező klisét, s nemcsak nevetségesek (az idős Bonham futva utoléri a metrót), hanem olyan fantáziaszegények is, hogy felérnek egy jobb altatóval. Hiába áll a film középpontjában a Hallam és Bonham közti üldözés, a Veszett vadnak nincs lendülete, a rendkívül véres, ámde ezzel egyenes arányban végtelenül hiteltelen végső leszámolás megadja a kegyelemdöfést a paródiába hajló mozinak.

két Oscar-díjas színész (Del Torot valóban tehetségesnek tartom, míg Lee Jonesszal kapcsolatban komoly fenntartásaim vannak) hogyan vállalhatott szerepet ilyen filmben. Rendben, Friedkin neve esetleg már félig garanciát jelenthetett volna egy jó mozira, de nem értem, hogy nem derült ki a forgatókönyvből, hogy itt nincs sem jellemábrázolás, sem mély drámaiság, sem hihető akciók. Vagy mindenre a pénz a válasz? Jó pénzért minden színész hajlandó prostituálódni? Remélem, nem, de félek, csak a naivitás beszél belőlem.

A Veszett vad az igényes(ebb) mozik kedve-lőinek fogyaszthatatlan film. Sajnos még videón való megtekintésre sem tudom ajánlani. Ugyanis nemhogy tucatfilm, de még egy séma-akciófilm színvonalát sem éri el. Ha William Friedkin - aki valaha egy világot sokkolt a minden idők legjobb horrorjának tartott Ördögűzővel - még egyszer így mellényúl, nem biztos, hogy lesz újabb lehetősége bizonyítani. Azért én szurkolok neki.

Értékelés:

Veszett vad

Játékidő: 94 perc

Rendezte: William Friedkin

Szereplők: Tommy Lee Jones, Benicio Del Toro, Connie Nielsen, Leslie Stefanson, John Finn, José Zúniga, Ron Canada, Mark Pellegrino

Forgalmazó: InterCom

Tovább a film adatlapjára

Kommentek

Legyél te az első, aki hozzászól!

Ha hozzá szeretnél szólni ehhez a cikkhez, akkor először be kell jelentkezned!

Legfrissebb kritikáink
 • Tintin kalandjai

  Erdélyi Tamás szerint: "Összegezve a Tintin kalandjai remek szórakozást nyújt a 10 év alatti korosztálynak, a felnőtteknek pedig akad egy tucat kikacsintás (pl. Hergé cameoja) és a rendkívül impresszív látvány - utóbbi azonban az egyetlen oka annak, hogy később Spielberg klasszikusai között emlegessük."
 • Drive - Gázt!

  Kovács Patrik szerint: "A Drive ugyan távolról sem korszakalkotó mestermű, de érzékbizsergető stiláris kuriózumként, "hangulatfilmként" mégis joggal pályázik a néző szimpátiájára."
 • A hódkóros

  Czehelszki Levente szerint: "Kijelenthető, hogy Jodie Foster új rendezésével bizonyos értelemben csúnya luftot lőtt. Gibson továbbra sem A-listás színész, de legalább már jó úton van afelé, hogy cselekedeteiről újra a Filmvilágban, ne pedig a Blikkben értekezzenek."
 • Cowboyok és űrlények

  Erdélyi Tamás szerint: "A stáblistára tekintve rögtön kiderül, hogy a majdnem húszfős produceri stáb és a történetért felelős nyolctagú(!) csapat garantált módja annak, hogyan szakítsunk százfelé egy inkább egyszer, de alaposan körbejárt koncepciót."
 • Rossz tanár

  Szilvási Krisztián szerint: "A Rossz tanár tényleg gyenge, úgy pedagógiailag, mint dramaturgiailag. Cameron Diaz halovány-steril unalmas komika, s bár 2 mellékszereplő azért viszi a sztorit, összességében táblán csikorgó, köhögést porzó kréta-fércművel van dolgunk."