Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Zöldhatár

Rezervni deli

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2003. febr. 5. (Szlovénia)
Magyarországi premier: 2005. május 26.

Krsko egy kis iparváros a szlovén-horvát határ mellett, külvárosában az egyetlen szlovén atomeromuvel. Ludvik (Peter Musevski), az ex-speedmotor bajnok, egy megkeseredett özvegyember éjjelente emigránsokat szállít kis furgonjával Horvátországból az olasz határra. Egy napon a főnöke aszzisztenst küld mellé: a fiatal és tapasztalatlan Rudit (Aljosa Kovacic). Már első útjuk is igen kemény próbatétel Rudi számára. Az illegális bevándorlókat embertelen körülmények között szállítják az EU zöldhatárához. Nagy részük el sem éri vágyott úticélját, és azok, akik mégis átjutnak, gyakran a szervkereskedők áldozatává válnak.

Ilinka (Verica Nedeska), a gyönyörű macedón lány csak egy azok közül, akiknek megaláztatása és halála megrázza, és erkölcsi válságba kergeti Rudit. Hazatérésük után jól berúgnak, Krsko befogadja a fiút. Ettol kezdve versenyekre járnak, és éjjelente emigránsokat szállítanak a világ minden tájáról Olaszország felé. Rudi hamar megszabadul morális érzékenységétől, kemény lesz és hajthatatlan.

Az útlevél és a vízum csupán formalitás annak, akinek van. De aki nem kaphat, annak olyan, mint egy űrből érkező tárgy. 2000-ben a szlovén rendőrség 36 000 illegális menekültet fogott el, akik Olaszország, Európa felé tartottak. Jöttek ázsiai, afrikai országokból, az egykori Szovjetunióból, Pakisztánból, Afganisztánból és Kínából, voltak köztük kurdok, albánok, macedónok. Ha csak minden negyediket sikerült elfogni, elképzelhető, hogy akár 150 000-en megpróbáltak átjutni Szlovénián. Ami annyit tesz, hogy minden nap négyszázan próbáltak szerencsét. Rengeteg ember, rengeteg pénz a csempészeknek, rengeteg tönkrement emberi sors.

Rendezte:
Damjan Kozole

Forgatókönyv:
Damjan Kozole

Operatőr:
Radislav Jovanov

Vágó:
Andrija Zafranovic

Zene:
Igor Leonardi

Szereplők:
Peter Musevski, Aljosa Kovacic, Primoz Petkovsek, Valter Dragan

Műfaj:
dráma

Játékidő:
87 perc

Ország:
Szlovénia

Gyártó:
E-motion Film, TV Slovenija

Hazai moziforgalmazó:
Szimpla

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek