Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Zodiákus

Zodiac

65% / 2 szerkesztő
77% / 3 olvasó
Amerikai premier: 2007. március 2.
Magyarországi premier: 2007. június 7.
Magyarországi DVD premier: 2007. október 9.

San Franciscóban mindenki fél. A városban egy sorozatgyilkos szedi áldozatait: egyre ravaszabb, kegyetlenebb módon végez áldozataival, egyre magabiztosabban és gúnyosabban küldi üzeneteit a város több napilapjának, és már senki sem bízik benne, hogy a szadista gyilkos valaha rács mögé kerülhet.

Csak néhány rendőr (Mark Ruffalo, Anthony Edwards), újságíró, köztük Paul Avery (Robert Downey Jr.) és egy halk szavú, ugyanakkor nagyon tehetséges szerkesztőségi rajzoló (Jake Gyllenhaal) bízik benne, hogy a normális agy az őrült gondolkodás fölé kerekedhet. Elszántan, vadul és szenvedélyesen üldözik ellenségüket. Kezdetben kötelességtudók, később elvakultak, végül már maguk is az őrület közelében járnak…

A Robert Graysmith könyve alapján készült film a rendőrök évekig tartó nyomozását dolgozza fel. A gyilkos személyét egyébként máig homály fedi; a rendőrség 2004-ben lezártnak nyilvánította az ügyet.

Rendezte:
David Fincher

Forgatókönyv:
James Vanderbilt

Operatőr:
Angus Wall

Vágó:
Angus Wall

Zene:
David Shire

Szereplők:
Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Anthony Edwards, Mark Ruffalo, Brian Cox, Clea DuVall, Adam Goldberg, Elias Koteas, Donal Logue, John Carroll Lynch, Dermot Mulroney, Chloë Sevigny

Műfaj:
thriller, dráma

Játékidő:
158 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Paramount, Warner Bros., Phoenix Pictures

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Durucz Dávid kritikája
2007. június 9.

"Vélt vagy valós műfaji besorolásával ellentétben a Zodiákus sokkal nagyobb százalékban tartalmaz krimi- , mint thriller-elemeket. Sokkal nagyobb hangsúly van a nyomozás folyamatán, a kirakósjátékon és annak darabjain, de legfőképp a nyomozást lefolytatók lelkivilágán, mint a sokkolóan véres tetteken. (...) A nem akármilyen referenciaanyagot elnézve egy ütős, csattanós, de mindenekelőtt a végletekig feszült mozit vártunk Finchertől. Ám a csattanó és a feszültség két olyan komponens, amivel a Zodiákus direktora borzasztó szűkmarkúan bánik. Ne várjunk olyan csavart, mint amitől (is) a Harcosok klubja kultfilm lett: az igaz történet keretei valóságos pánikszobába zárták Finchert, ahonnan vagy nem tudott, vagy nem is akart kitörni."
bővebben

További kritikáink

2007. június 8.Szilvási Krisztián kritikája
Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek