Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Werckmeister harmóniák

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 2001. október 10.
Magyarországi premier: 2001. február 1.

A történet egy magyar alföldi kisvárosban játszódik, melyet fagy vesz körül minden oldalról. Csikorgó, igazi hideg - hó nélkül. Minusz húsz fok. Több százan állnak a főtéren felállított cirkuszi sátor körül, hogy várakozásuk gyümölcseként végre megláthassák az attrakciót, egy igazi bálna kitömött tetemét. Jönnek mindenfelől. A környező tanyákról, az Alföld különböző zugaiból és az ország egészen távoli vidékeiről is. Néma, arctalan, rongyokba burkolódzó tömeg követi az otromba szörnyet.

Ez a furcsa állapot - az idegenek megjelenése és a rendkívüli fagy - megzavarja a kisváros békésnek amúgy sem nevezhető rendjét. Az emberi viszonyok felborulnak, a történet ambiciózus szereplői úgy érzik, kihasználhatják a helyzetet, az amúgy is passzivitásra ítélt emberek pedig még nagyobb bizonytalanságba zuhannak.

Az elviselhetetlenségig fokozódó feszültséget a bálna mögött lapuló, arcátlanságba burkolódzó Herceg figurája lobbantja fel. Puszta megjelnése is elegendő ahhoz, hogy elszabaduljanak a gyilkos indulatok. Nem kíméli a tudományosságba burkolódzó kívülállást, sem a kamaszos lelkesedést, a kispolgári kényelemféltést, a családot - semmit, amit az európai kultúra az utóbbi évszázadokban magatartásformaként konzervált.

Az ösztönös düh fellobbanása csak az azt végül elnyomó kisstílű hatalomvágy győzelemre jutását segíti, egy borzalmas történet szörnyű végkifejletét, igazolva természet csúfondáros játékát - a magyar ember számára elképzelhetetlen bálnát és a hó nélküli hidegséget.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: Gaben

Rendezte:
Tarr Béla

Forgatókönyv:
Krasznahorkai László, Tarr Béla

Operatőr:
Erwin Lanzensberger, Gurbán Mi

Vágó:
Hranitzky Ágnes

Zene:
Víg Mihály

Szereplők:
Lars Rudolph, Derzsi János, Djoko Rosić, Hanna Schygulla, Kállai Ferenc, Peter Fitz, Wichmann Tamás

Műfaj:
dráma

Játékidő:
145 perc

Ország:
Magyarország, Németország, Franciaország

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek