Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Világszám - Dodó és Naftalin

Nem láttuk.
25% / 2 olvasó
Magyarországi premier: 2004. december 23.

Slomó bohócnak (Bodrogi Gyula) ikrei születnek egy vándorcirkuszban, az ezerkilencszázas évek elején. A gyerekek, apjuk mesterségét követve, népszerű cirkuszművészekké válnak. A porondon gyakran lépnek fel együtt bohócként, artistaként, és akár illuzionistaként is. Az ötvenes évek első felében, a Nagycirkusz ünnepi előadásán azonban egy merész tréfájuk balul sül el. Bár a történtekért Naftalin (Koltai Róbert) a felelős, mégis Dodó (Gáspár Sándor) bűnhődik érte; börtönbe kerül, s a testvérek évekre elszakadnak egymástól.

Ezerkilencszázötvenhat október huszonharmadikán Naftalin, aki egy vidéki színházban dolgozik kellékesként, akaratlanul is központi figurájává válik a forradalom szította eseményeknek. Másnap elindul a fővárosba, hogy kiszabadítsa bátyját. Útközben találkozik egy lánnyal, Pipitérrel (Tóth Orsolya), aki szintén Pestre igyekszik; együtt folytatják az utat, s kalandjaik során különös, érzékeny kapcsolat szövődik kettejük között. Számtalan kaland után Naftalin célhoz ér, kiszabadítja bátyját, sőt mindketten lehetőséget találnak arra, hogy elhagyják az országot. A testvérpár válaszút elé kerül: vágjanak neki együtt az ismeretlennek vagy maradjanak Magyarországon, ahol éppúgy bizonytalan további sorsuk és boldogulásuk, mint annak előtte?

A sok humorral dúsított, lírai történet az ikerpár sorsán keresztül mindenkori alternatíváinkat tükrözi: rabok legyünk, vagy szabadok? Maradjunk-e hűek apáink eszméihez, vagy hagyjuk megtörténni az életünket anélkül, hogy annak alakulásába tevékenyen beleszólnánk. Miként válaszoljunk azokra a kihívásokra, amelyeket egyéni sorsunkba újra és újra beleszólva maga a “történelem” állít elénk?

Rendezte:
Koltai Róbert

Forgatókönyv:
Horváth Péter és Koltai Róbert

Operatőr:
Márton Balázs

Vágó:
Miklós Mari

Zene:
Dés László

Szereplők:
Koltai Róbert, Gáspár Sándor, Tóth Orsolya, Györgyi Anna, Bodrogi Gyula, Mucsi Zoltán, Jiri Menzel, Bács Ferenc, Ullmann Mónika, Iglódi István, Tordy Géza, Nyári Zoltán, Scherer Péter, Pelsőczy Réka, Bezerédi Zoltán

Műfaj:
vígjáték, dráma

Játékidő:
100 perc

Ország:
Magyarország

Gyártó:
Filmsziget Kft.

Hazai moziforgalmazó:
HungariCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Ruprech Dániel kritikája
2005. január 24.

"(...) a tragédia-komédia ellentéte nem szintetizálódott. Csak kicsit erőltetett poénok maradtak, szentimentalizmus és giccs. A két bohóc elvesztette bohócságát. S ezzel megszűnt az, ami ezt a filmet az első percben érdekessé tette. "
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek