Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Világok harca

War of the Worlds

Nem láttuk.
67% / 3 olvasó
Amerikai premier: 2005. június 29.
Magyarországi premier: 2005. június 29.
Magyarországi DVD premier: 2005. november 15.

Ray Ferrier (Tom Cruise) egy átlagos dokkmunkás az átlagosnál tökéletlenebb apa, aminek ő maga is tudatában van. Azt azonban nem sejti, mekkora katasztrófa közeleg. Nem sokkal azután, hogy Ray exneje (Miranda Otto) és új férje áthozzák kamaszfiát, Robbie-t (Justin Chatwin) és kislányát (Dakota Fanning) egy ritka “apukás hétvégére”, hatalmas erejű villám csap le az égből a ház közelében.

A következő percekben Ray olyan rendkívüli eseményeknek lesz szemtanúja, amelyek mindörökre megváltoztatják az életét. Egy hatalmas, háromlábú harci gép emelkedik ki a föld alól, és nekilát, hogy mindent módszeresen elhamvasszon maga körül. Egy unalmas hétvégi nap így változik az emberiség történelmének fordulópontjává - megkezdődött a földön kívüliek könyörtelen támadása.

Ray menekülni kezd gyermekeivel a Tripodok hadserege elől, csakúgy, mint sok ezer más amerikai. Úgy tűnik, helyzetük reménytelen, mert nincsen számukra menekvés - hacsak Ray legyőzhetetlen akarata nem jelenthet kiutat a katasztrófából….

Érdekesség, hogy H.G. Wells, korának egyik kiemelkedő írója 1898-ban (!) álmodta meg inváziós történetét, melyet 1938-ban Orson Welles (Aranypolgár) és a Mercury Színház társulata rádiójátékban adott elő. A “darab” annyira jól sikerült, hogy hallgatók ezrei közt szabályos pánik tört ki, mert azt hitték a rádióaállomás egyenes adásban közvetíti egy valódi galaktikus támadás hangjait.

Rendezte:
Steven Spielberg

Forgatókönyv:
H.G. Wells regénye alapján David Koepp, Josh Friedman

Operatőr:
Janusz Kaminski

Vágó:
Michael Kahn

Zene:
John Williams

Szereplők:
Tom Cruise, Tim Robbins, Dakota Fanning, Justin Chatwin, Miranda Otto

Műfaj:
akció, sci-fi

Játékidő:
116 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Paramount, Dreamworks

Hazai moziforgalmazó:
UIP - Duna Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Hubay József kritikája
2005. július 1.

"Több, mint igaz, hogy bár rajtunk keresed magad kőgazdagra, Spielberg bácsi, mégis hálásak vagyunk neked ezért. Nyugodt szívvel le merem írni, hogy az év agydurrantó topmoziját láthatjuk. Kitépte az agyamat és levitte a fejemet az élmény."
bővebben

További kritikáink

2005. június 30.tufee kritikája
Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek