Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Vidocq

80% / 1 szerkesztő
55% / 2 olvasó
Ősbemutató: 2001. szept. 19. (Franciország)
Magyarországi premier: 2002. május 23.

Az 1830. évi Franciaországban, Párizsban járunk, politikai csatározások közepette. Ezekben a hónapokban az nem kavarna nagy port, hogy sorra tűnnek el a fiatal lányok, az már viszont igen, hogy három előkelő (nagy befolyású, iparban érdekelt) polgár szinte egyszerre hal meg - villámcsapás által. Mivel hatalmi harcok dúlnak, a hatóságok rögtön összeesküvésre (!) gyanakodnak, s a híres-hírhedt (bűnözőből lett nyomozó) Vidocq-ot (Gérard Depardieu) bízzák meg az ügy felgöngyölítésével. Csakhogy Vidocq rögtön a film elején meghal, pedig már-már tőrbe csalta és leleplezte a különös tükörmaszkot viselő feltételezett tettest, akiről nem mellékesen természetfeletti mítoszok járnak szájról szájra a lakosság körében.

Vidocq tehát halott, hű társa, Nimier (Moussa Maaskri) fel akar hagyni a fantom üldözésével. Ámde egy fiatal újságíró, Étienne Boisset (Guillaume Canet) úgy dönt, életrajzot ír Vidocq-ról, s nem mellékesen fel akarja venni a nagy nyomozó által elejtett szálat, hogy Vidocq emléke előtt tisztelegve leplezze le a gyilkost. Kisebb-nagyobb vonakodás után vele tart Nimier, és Vidocq egykori szeretője, a táncosnő Préah (Inés Sastre) is.

A meggyilkolt Vidocq tisztelői azonban nem is sejtik, hogy az 1830-as évek Párizsának alkímiával és ópiummal átszőtt éjszakái a tükörmaszkos fantomnak kedveznek, aki minden erejével igyekszik eleget tenni annak a mítosznak, melyet róla szőttek.

Rendezte:
Pitof

Forgatókönyv:
Jean-Christophe Grangé, Pitof

Operatőr:
J.-P. Sauvaire, J.-C. Thibaut

Vágó:
Thierry Hoss

Zene:
Bruno Coulais

Szereplők:
Gérard Depardieu, Guillaume Canet, Inés Sastre, André Dussollier, Edith Scob, Moussa Maaskri, Jean-Pierre Gos, Isabelle Ranauld, Jean-Paul Dubois, André Penvern, Gilles Arbona

Műfaj:
thriller

Játékidő:
100 perc

Ország:
Franciaország

Gyártó:
UGC-Fox Distribution

Hazai moziforgalmazó:
Mokép

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2003. december 26.

"Mostanában a franciák olyan képeket álmodnak vászonra, hogy beleborzong az ember. A Vidocq is egy látomás - látogatás egy arctalan fantom kísértő (lelki)világában."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek