Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Vérző olaj

There Will Be Blood

100% / 1 szerkesztő
90% / 3 olvasó
Amerikai premier: 2007. december 26.
Magyarországi premier: 2008. február 28.

A kapzsiság, a korrupció és a kizsákmányolás története, mely a huszadik század eleji olajipari fellendülés évtizedeiben játszódik.

Egy Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) nevű olajkutató egy apró, lepusztult városkába érkezik, ami egyedülálló olajkinccsel büszkélkedhet - kevéssel a felszíne alatt. Míg Plainview meggazdagszik a bevételből, a város szenved. Végzetesen megrontja a pénz, ami tönkreteszi a lelkét és fiával való kapcsolatát is.

Eli (Paul Dano), az ifjú lelkipásztor, aki prófétának vallja magát, szembeszáll Plainview-val, de hamarosan őt is megrontja a hatalom, amivel a bárányai fölött rendelkezik. A film története mindkettejük életét felöleli, és érzékletesen mutatja be kegyvesztésük históriáját.

Ritka esemény, hogy Daniel Day-Lewis kamera elé áll; felbukkanása a Boogie Nights (kétszeresen is az Akadémia aranyszobrocskájára jelölt) rendezőjének, Paul Thomas Andersonnak új mozijában ezúttal ismét Oscar-eséllyel kecsegtet.

Rendezte:
Paul Thomas Anderson

Forgatókönyv:
Upton Sinclair regénye alapján: Paul Thomas Anderson

Operatőr:
Robert Elswit

Vágó:
Tatiana S. Riegel, Dylan Tichenor

Szereplők:
Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Kevin J. O'Connor, Ciarán Hinds, Russell Harvard

Műfaj:
dráma

Játékidő:
158 perc

Ország:
USA

Hazai moziforgalmazó:
Fórum Hungary

Kritikánk a filmről

Felhasználó Durucz Dávid kritikája
2008. március 4.

"Már a sztori és a karakterek szintjén is csúnyán felrúgja az álomgyári konvenciókat Paul Thomas Anderson filmje. A szokatlan hangot megütő történet a hagyományos értékek tagadására épül, az elidegenedés és elembertelenedés kellemes kombinácóját lefestve a gyomorszájra mért ütésből nehezen ocsúdó nézőnek. "
bővebben

További kritikáink

2008. március 4.Ruprech Dániel kritikája
Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek