Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Vérző olaj

There Will Be Blood

100% / 1 szerkesztő
90% / 3 olvasó
Amerikai premier: 2007. december 26.
Magyarországi premier: 2008. február 28.

A kapzsiság, a korrupció és a kizsákmányolás története, mely a huszadik század eleji olajipari fellendülés évtizedeiben játszódik.

Egy Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) nevű olajkutató egy apró, lepusztult városkába érkezik, ami egyedülálló olajkinccsel büszkélkedhet - kevéssel a felszíne alatt. Míg Plainview meggazdagszik a bevételből, a város szenved. Végzetesen megrontja a pénz, ami tönkreteszi a lelkét és fiával való kapcsolatát is.

Eli (Paul Dano), az ifjú lelkipásztor, aki prófétának vallja magát, szembeszáll Plainview-val, de hamarosan őt is megrontja a hatalom, amivel a bárányai fölött rendelkezik. A film története mindkettejük életét felöleli, és érzékletesen mutatja be kegyvesztésük históriáját.

Ritka esemény, hogy Daniel Day-Lewis kamera elé áll; felbukkanása a Boogie Nights (kétszeresen is az Akadémia aranyszobrocskájára jelölt) rendezőjének, Paul Thomas Andersonnak új mozijában ezúttal ismét Oscar-eséllyel kecsegtet.

Rendezte:
Paul Thomas Anderson

Forgatókönyv:
Upton Sinclair regénye alapján: Paul Thomas Anderson

Operatőr:
Robert Elswit

Vágó:
Tatiana S. Riegel, Dylan Tichenor

Szereplők:
Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Kevin J. O'Connor, Ciarán Hinds, Russell Harvard

Műfaj:
dráma

Játékidő:
158 perc

Ország:
USA

Hazai moziforgalmazó:
Fórum Hungary

Kritikánk a filmről

Felhasználó Ruprech Dániel kritikája
2008. március 4.

"Egészen pontos portréját adja egy embernek, úgy, hogy mellette szórakoztat és elgondolkodtat (ha mással nem is, de morális és érzelmi kérdéseket feszeget). A kérdés csupán az marad, hogy ezen kívül (mert ez mégsem annyira nyomos érv), miért is kellett ebből a történetből filmet csinálni. Mintha hiányozna belőle az, amiért valami kikívánkozik az emberből. Némi ambivalenciát ad a végére, de mindezt feledteti az élmény. "
bővebben

További kritikáink

2008. március 4.Durucz Dávid kritikája
Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek