Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Vénusz

Venus

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2006. szeptember 2. (Telluride Film Festival)
Amerikai premier: 2006. december 21.
Magyarországi premier: 2007. július 19.

A Venus egy fanyar humorú, érzelmes történet az időskor beköszöntéről. Maurice (Peter O’Toole) és cimborája, Ian (Leslie Phillips) veterán angol színészek, akiknek sosem jött össze az a bizonyos “nagy dobás”. Annak ellenére, hogy már a hetvenes éveikben járnak, még mindig dolgoznak - Maurice példának okáért hullát “játszik” egy tévéfilmben.

Aztán egy nap valami megzavarja a két öreg kényelmes mindennapi rutinját; melynek szerves része tréfás beszélgetésük a kedvenc kávézójukban elköltött reggeli fölött. Ian fiatal vidéki rokona, a virgonc Jessie (Jodie Whittaker) megjeleník a színen, és már érkezésekor próbára teszi bácsikája türelmét. Maurice-t viszont magával ragadja a lány kisugárzása, és felajánlja neki, hogy körbevezeti a fővárosban, és megmutatja neki London összes látványosságát.

A vén csepürágó szeretne valami újat mondani Jessie-nek az életről; de eközben meglepődve veszi tudomásul, milyen keveset is tud valójában - most, hogy a saját élete egyre közelebb kerül az utolsó felvonás végét jelző függönyhöz. Már abban sem biztos, hogy a végén megtapsolja-e valaki…

Roger Michell, a Sztárom a párom rendezője új filmjében oly remekül dirigálta a valóban veteránnak számító Peter O’Toole-t, hogy a színészt huszonnégy év után ismét (immáron nyolcadjára) Oscarra jelölték.

Rendezte:
Roger Michell

Forgatókönyv:
Hanif Kureishi

Operatőr:
Haris Zambarloukos

Vágó:
Nicolas Gaster

Zene:
David Arnold, Corinne Bailey Rae

Szereplők:
Peter O'Toole, Leslie Phillips, Jodie Whittaker, Vanessa Redgrave, Richard Griffiths

Műfaj:
vígjáték, dráma

Játékidő:
95 perc

Ország:
Nagy Britannia

Gyártó:
Free Range Films / Film Four / Miramax Films / UK Film Council

Hazai moziforgalmazó:
Fórum Hungary

Kritikánk a filmről

Felhasználó Durucz Dávid kritikája
2007. július 19.

"Egy lehengerlően vicces, csodaszép film, amit minél több embernek látnia kell. Nem csak a nyugdíjasokat tölti meg élettel és életkedvvel, de bárkit, aki beül rá. (...) Nem hinném, hogy bárkit is meglepetésként ér a kijelentésem, miszerint a mozi legnagyobb szenzációja Mr. O’Toole Oscar-jelölést érő alakítása. Hunyjuk be a szemünket, és képzeljük el, hogyan játszana el a hetvenöt éves színészlegenda egy mára megkopott fényű, rozzant, de még mindig sármos egykori sztárt. Naná, hogy hibátlanul. Elvinne egy egész filmet a hátán? Akár többet is. És a vetítőteremben minden úgy lesz, ahogy elképzeltük. Mindegy, hogy épp Shakespeare-t szaval, vagy az emberi anyagcsere kevésbé költői témájában fejt ki fanyar humorú véleményt: amit művel, vitán felül zseniális."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek