Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Üvegtigris

90% / 1 szerkesztő
80% / 1 olvasó
Ősbemutató: 2001. febr. 1. (Filmszemle)
Magyarországi premier: 2001. október 18.

Az Üvegtigris egy útszéli büféskocsi Magyarország talán legeldugottabb poros behajtójánál. Igaz, hogy van a közelben egy tónak nevezett mocsár, melyben hal helyett csak a szemét szaporodik, meg egy helyközi járat is el-elzúg néhanapján, de jószándékkal sem nevezhető a Piccadily Circusnek. Éppen ezekből kifolyólag vendég egy szál sem jár arra, de Lali (Rudolf Péter) egyre csak bízik, hogy “majd beindul…”

Ami viszont beindul, az nem más, mint a (parazita) barátok hada: a megkérdőjelezhető tisztességű autókereskedő (Reviczky Gábor); az állástalan, vérhamisan játszó szaxofonos (Szarvas József); az Amerikába készülő, bőrszerkós senkiházi (Csuja Imre); Lali nem teljesen épelméjű unokatestvére (Gáspár Sándor), és az egyáltalán nem épelméjű “büfésegéd” (Horváth Lajos Ottó). Rajtuk kívül a kutya nem tér be az Üvegtigrisbe - mármint fizetővendég nem. Mert azért a film folyamán tiszteletét teszi például egy esküvői karaván süketnéma menyasszonnyal, néhány bankrabló, két korrupt rendőr, két hullaszállító és még Kovács “Koko” István is Laliék halálra ítélt vállalkozásánál.

Az üzlet stagnál, bár a kalandok követik egymást. Emberek jönnek, emberek mennek, de ami állandó marad Laliék “baráti” társaságában, ott a mocsár szélén, az Isten háta mögött - a torz amerikai életérzés.

Rendezte:
Kapitány Iván, Rudolf Péter

Forgatókönyv:
Búss Gábor Olivér

Operatőr:
Kapitány Iván

Vágó:
Vass Csaba

Zene:
Dés László

Szereplők:
Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Csuja Imre, Gáspár Sándor, Szarvas József, Horváth Lajos Ottó, Börcsök Enikő, Kállóy Molnár Péter, Kecskés Karina, Bodrogi Gyula, Básti Juli, Szilágyi Tibor, Kállai Ferenc, Nagy-Kálózy Eszter, Széles László, Selmeczi Roland, Besenczi Árpád, Kőszegi Ákos, Dengyel Iván, Dörner György, Kaszás Attila

Műfaj:
vígjáték

Játékidő:
100 perc

Ország:
Magyarország

Gyártó:
FilmPartners

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2003. december 27.

"Rántsuk le Amerikáról a leplet! Úgy, ahogy azt mi, magyarok látjuk. Hiszen a Harmadik világi életérzés olyan, mint egy papírsárkány, vagy jelen esetben egy Üvegtigris: a szép és csalogató látvány ellenére törékeny, akár a porcelán. Mégis úgy vágyjuk, akár a messiást. Pillantsunk hát a rózsaszínű vattacukor mélyére, egészen a hurkapálcikáig."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek