Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Túl a barátságon

Brokeback Mountain

Nem láttuk.
40% / 1 olvasó
Ősbemutató: 2005. szeptember 2. - Velencei Filmfesztivál
Amerikai premier: 2005. december 9.
Magyarországi premier: 2006. március 30.

Wyoming és Texas lenyűgöző látképe szolgál hátterül a történetnek, amely két fiatal férfiról, egy farmtulajdonosról és egy rodeó-cowboyról szól. Egy véletlen találkozás hozza össze őket 1963. nyarán, ám ettől kezdve életre szóló kapcsolat veszi kezdetét kettőjük között, amely az elkerülhetetlen tragédiák árnyékában is a kitartásról és a szerelem mindent elsöprő erejéről mesél.

Egy korai reggelen a Wyoming-beli Signal-ban Ennis del Mar (Heath Ledger) és Jack Twist (Jake Gyllenhaal) véletlenül ismerkednek meg, miközben munkára jelentkeznek Joe Aguirre-nél (Randy Quaid), egy helyi farmernél. Ettől kezdve a világ, amelybe Ennis és Jack beleszületett, és a jövő, amely még épp csak halványan felrémlett előttük, véglegesen megváltozik. Mert bár látszólag mindketten biztosak abban, amit akarnak - hosszú távú állás, házasság, gyereknevelés -, mélyen mégis valami olyanra éhesek, amelyet képtelenek megfogalmazni. Aguirre mindkettőjüket alkalmazza, és felküldi őket a varázslatos Brokeback Mountain-hoz, hogy birkanyájra vigyázzanak. A hegyek között, a szabad ég alatt bajtársias vonzódás alakul ki közöttük, amely aztán váratlanul egy sokkal mélyebb intim viszonnyá alakul át. Ennis és Jack a nyár végén - mivel munkájuk véget ér - kénytelenek lejönni a hegyekből, és elbúcsúzni egymástól.

Ennis Wyomingban marad, és feleségül veszi szerelmét, Alma-t (Michelle Williams), akitől aztán két lánya születik, s a család végre teljessé teszi életét. Ezalatt Jack Texasban elnyeri a rodeó-királynő Lureen Newsome (Anne Hathaway) kegyeit. Az ő házasságuk egy fiút eredményez, valamint Lureen apjának üzleti vállalkozását. Négy év telik el. Egy nap Alma levelet hoz Ennis-nek Jack-től, aki épp útközben van Wyoming felé. Ennis türelmetlenül várja a találkozást barátjával, és mikor Jack végre megérkezik, pillanatok alatt világossá válik, hogy az eltelt idő csak még jobban megerősítette egymás iránti ragaszkodásukat. Az elkövetkező időben aztán a két férfi igyekszik életben tartani a köztük lévő titkos köteléket, és évenként többször találkoznak. Egészen addig, amíg életük kizárólagos értelmévé a másik iránti szerelem válik.

A Pulitzer-díjas Annie Proulx novellájából az Oscar-díjas Ang Lee (Tigris és Sárkány, Hulk) rendezett epikusan tiszta szerelmi történetet. Az irodalmi művet a szintén Pulitzer-díjas Larry McMurtry és Diana Ossana dolgozták át a filmvászonra.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: siz

Rendezte:
Ang Lee

Forgatókönyv:
E. Annie Proulx novellájából Larry McMurtry és Diana Ossana

Operatőr:
Rodrigo Prieto

Vágó:
Geraldine Peroni, Dylan Tichenor

Zene:
Gustavo Santaolalla

Szereplők:
Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams, Anne Hathaway, Randy Quaid, Linda Cardellini, Anna Faris

Műfaj:
dráma

Játékidő:
130 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Paramount Pictures, Alberta Filmworks Inc., River Road Ent.

Hazai moziforgalmazó:
SPI International

Kritikánk a filmről

Felhasználó Schurk András kritikája
2006. április 10.

"Ang Lee alkotása (...) nem marad csupán meleg emancipációs kiáltvány. Emberi alapértékekkel szembesít, mély érzelmeket csal elő, ezáltal alapos önvizsgálatra szólít."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek