Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

The Artist - A némafilmes

The Artist

Nem láttuk.
80% / 1 olvasó
Ősbemutató: 2011. május 15., Cannes-i Filmfesztivál
Amerikai premier: 2011. november 23.
Magyarországi premier: 2012. február 23.

1927-ben járunk, a némafilmek korszakában. George Valentin (Jean Dujardin) az egyik legnagyobb filmcsillag ekkortájt, akinek az élete tökéletesnek látszik: imádja a munkáját, élvezi a felé irányuló rajongást, és beleszeret Peppy Miller-be (Bérénice Bejo), a feltörekvő és nem mellesleg gyönyörű színésznőbe.

Amikor Zimmer, a stúdiófőnök (John Goodman) felhívja George figyelmét arra, hogy a mozi jövője a hangosfilm lesz, ő egyáltalán nem foglalkozik a fenyegetéssel. Ám nem sokkal később valóban elterjed a hallható párbeszédekkel operáló film műfaja, ráadásul ez az új médium Peppy Miller-t emeli a legnagyobb sztárok közé.

George-nak ettől kezdve küzdenie kell azért, hogy lépést tarthasson a változó világgal. Vajon sikerül megtartania valamit régi csillogásából, vagy a leáldozóban lévő némafilm műfaja őt is magával rántja a feledés homályába?

Michel Hazanavicius filmje 12 millió dolláros költségvetésből készült, a The Artist - A némafilmes premierje a 2011-es Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol Jean Dujardin elnyerte a legjobb színésznek járó díjat.

„A némafilm egy olyan érzelmi moziélmény, amely valódi érzékelést kíván a közönség részéről: maga a tény, hogy nem kell szöveget befogadnunk, visszavisz bennünket egy olyan ősi útra, amely azon alapszik, hogy olyan érzelmeken keresztül dolgozzuk fel a látottakat, melyeket mi magunk hoztunk létre. Fantasztikus módja ez a filmkészítésnek.” - nyilatkozta filmjéről a forgatókönyvíró-rendező Michel Hazanavicius, akit filmjéért a 2012-es Golden Globe Díjátadón 6 elismerésre is jelöltek.

Rendezte:
Michel Hazanavicius

Forgatókönyv:
Michel Hazanavicius

Operatőr:
Guillaume Schiffman

Vágó:
Anne-Sophie Bion, Michel Hazanavicius

Zene:
Ludovic Bource

Szereplők:
Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller, Missi Pyle, Beth Grant, Ed Lauter, Malcolm McDowell

Műfaj:
vígjáték, romantikus

Játékidő:
100 perc

Ország:
Franciaország, Belgium

Gyártó:
La Petite Reine, La Classe Américaine, uFilm, JD Prod

Hazai moziforgalmazó:
Fórum Hungary

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek